Jelle Vos soleert naar zege in 7BC Ardennen Classic 2018

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Jelle Vos heeft de 7BC Ardennen Classic 2018 gewonnen. De 16-jarige lichtgewicht supertalent kwam solo over de streep in Presseux na een koers van 98 kilometer. Peter Beunders, de laatste winnaar in 2014, werd tweede op 1,10min. De veelvoudig winnaar Marc 7Bergen werd derde op 2,48min.

De eerste 50 km

De 14 renners van de 7BC Ardennen Classic werden door de organisatie om 10:00 weggeschoten voor de eerste 50 neutrale km’s vanuit de zonovergoten start- en finishplaats Presseux. Voor de start was er nog enige consternatie, vanwege een spaakbreuk van Koos. De organisatie was goed voorbereid en een reservewiel was gelukkig voor handen. Na de start in Presseux werd er, in grupetto, koers gezet richting de eerste klim van Forges naar Banneux. Op deze eerste klim werden de klimbenen van de 7BC’ers voor het eerst getest.  Voor de ploegleiding werd snel duidelijk dat bijna alle renners goed voor de dag kwamen.

Finale

De finale werd ingezet door een demarrage van Marc op een kort steil oplopende weg, na een lange afdaling waarin Martin ook zijn ambities niet kon verbergen. Op de demarrage op die eerste oplopende kilometers werd direct gereageerd door Jelle en Peter, zij konden het wiel van Marc volgen. Raymond en Martin moesten gezamenlijk, kop over kop, alle zeilen bij zetten om terug te komen. Het peloton wist het gat uiteindelijk ook te dichten dankzij beulswerk van Perry. Na deze schermutselingen was de rust in het peloton slechts van korte duur. Op de klim naar Hoyemont was het wederom Marc die de knuppel in het hoenderhok gooide en demarreerde. Jelle kon volgen, net als de andere grote favoriet Peter. Raymond en Perry moesten de 3 sterkste laten gaan en waren aangewezen op achtervolgen. Martinez deed nog een uiterste krachtsinspanning om naar de 3 voorste te knallen, maar moest dat bekopen en verloor kort de aansluiting met de eerste achtervolgers Raymond en Perry. Bovenop de klim kon hij op karakter weer aansluiten. Achter deze 1e achtervolgende groep waren het Koos, Sas , Hans Vos en René die de strijd met elkaar aangingen. In de staart van de koers waren het Thijs, Schumi  en debutant Mathijs die streden om het verschil zo klein mogelijk te houden. Mathijs liet nog even zien dat hij zich bij zijn debuut inhield, hij knalde op de klim namelijk. even een gaatje dicht om vervolgens weer te wachten op zijn vader Tutu.

Laatste klim

De koplopers waren na de lange steile afdaling van de Hoyemont, aangekomen bij de brug over de ambleve in Fraiture. Dit was door de koerskenners van te voren al aangemerkt als het eventuele definitieve breekpunt van de koers. Op de klim de Côte de Fraiture-Presseux waren de eerste steile meters van maximaal 10% inderdaad het moment voor lichtgewicht en debutant Jelle Vos om zijn klimtalent te tonen en weg te poefen van Marc en Peter. Beide hadden geen antwoord op zijn versnelling en zagen hem al gauw uit het zicht verdwijnen om hem pas 10 kilometer later bij de finish terug te zien. Krachtpatser Peter wist uiteindelijk de strijd om de tweede plaats veilig te stellen door van Marc weg te rijden op de lange klim. Marc moet het hoofd buigen en had wellicht te veel met zijn krachten gesmeten. Hij wist de eerste achtervolgende groep achter zicht te houden en werd keurig derde. De strijd om de 4e plek werd gestreden door Martin, Perry en Raymond. Martin moest in de klim uiteindelijk zijn 2 kompanen laten gaan. Hij wordt uiteindelijk 6e. Echter na vele magere fietsjaren een enorme opsteker. En iets waar met trots door de hele ploegleiding en ploeggenoten op terug werd gekeken. In de laatste kilometer voor de finish wist Raymond Perry te verslaan. Als parkoersbouwer, heeft hij altijd de meeste parkoerskennis en wist in een laatste korte afdaling naar een klein klimmetje naar de finish net iets meer snelheid te maken dan Perry en zo beslag te leggen op de 4e plaats. Perry kon ook met trots terugkijken op zijn vijfde plaats. Duidelijk was dat zijn vele trainingskilometers voor de Triathlon zijn vruchten begonnen af te werpen.
Achter de top 6 streden Hans Vos en Sas om de 7e plek. Beide waren in de klim gewaagd aan elkaar. Sas moest in Presseux echter bij het afslaan wachten op het verkeer en Hans kon doorrijden naar de finish en de 7e plek opeisen. Sas zette nog alles op alles maar finishte op enkele seconden op plek 8. Koos reed zijn eigen race en finishte als 9e voor René die de 10e plek opeiste. de Tutu’s finishte als 11e en 12e. De jonge Tutu in een knechtenrol voor zijn vader. Schumi finishte als hekkensluiter in stijl. Met een liefdevol gebaar voor de finish aan het Ardense asfalt, kwam hij over de meet.

Een prachtige koers in prachtig weer.
Met dank aan ploegleiders Jan, Rik, Henk en Mart (ook de fotograaf)!

de demarrage

DSC04391_tn
DSC04400_tn
DSC04402_tn
Raymond 7Bergen

Raymond 7Bergen

In 2003 gestart met fietsen, in 2004 racefiets gekocht en Kampioen 7BC Ardennen Classic 2006. Reed de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix, limburg's Mooiste. Trots op zijn Sensa Giulia Ultegra uit 2014.

REAGEER

Schrijf je in voor de Laatste UPdates