Enthousiast wielerteam sinds 2003

Dat kan beter!!

Oudschaatscoach Henk Gemser heeft een nieuwe uitdrukking gelanceerd in een televisiereclame over gezonder leven. Foute levensgewoonten worden door Gemser genadeloos geobserveerd, gevolgd door de kreet “Dat kan beter”. Deze uitdrukking slaat zeker ook op de ploeg van 7BergenCycling.

In 2009 was het wielerteam in alle opzichten de mindere van concurrent De Bonte Boys. En als 7BergenCycling de neus aan het venster stak, dan werd al veel te snel het gas onder de kroketten uitgedraaid.

De ploegleider heeft zich suf gepiekerd hoe het tij gekeerd kan worden. In de eerste plaats zal de trainingsopbouw veel intensiever moeten worden. De renners zullen dit grotendeels individueel moeten doen, want de maatschappelijke situatie laat groepstrainingen nauwelijks toe.

Vervolgens is het de vraag of de individuele wedstrijdbenadering niet achterhaald is. Als De Bonte Boys verslagen moeten worden, dan moet er toch meer in de richting van de efficiente organisatie van Lance Armstrong gewerkt gaan worden. Dat vraagt ingrijpende keuzes, zoals die tussen kopmensen en knechten. De vraag is of dat voor iedereen acceptabel is. Het probleem is dat dit succesvolle systeem alleen kans van slagen heeft als iedereen die keuzes ook accepteert.

Als een Bonte Boy ontsnapt, dan zal voor iedereen de taakverdeling duidelijk moeten zijn. Wie bepaalt het tempo, wie leidt de achtervolging, wie houdt de kopmensen uit de wind, zodat ze krachten kunnen sparen voor de finale, wie duwt ongezien de kopmensen bij een inzinking, pech of een sanitaire stop, wie haalt er water en de bananen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een belangrijke keuze wordt ook wie de ploegleider in de wedstrijd wordt. De renner die verlengstuk is van de echte ploegleider, die de koers weet te lezen en belangrijke beslissingen weet te nemen. De Koos Moerenhout, Aart Vierhouten van 7BergenCycling.

Als 7BergenCycling weer wil gaan winnen, dan zal een cultuuromslag nodig zijn. In de sport is succes zelden toeval. Succes moet worden afgedwongen.

Het was niks in 2009. In 2010 kan en moet het beter!

Add a Comment

Your email address will not be published.

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training