Enthousiast wielerteam sinds 2003

Duiven

WIE GAAT ER DAN VOOR MIJN DUIVEN ZORGEN?

Leo Beenhakker sprak ooit de memorabele woorden: “veel jonge topvoetballers zijn eerder miljonair dan volwassen” Toen ik de uitspraak van Don Leo las, dacht ik niet alleen aan jonge voetballers, maar ook aan een jonge topwielrenner: Thomas Dekker.

Vanaf het begin van zijn wielerloopbaan heb ik Thomas gevolgd. Ik heb tientallen interviews en verslagen over hem gelezen, talloze interviews en wedstrijdbeelden op televisie gezien. Ik las en hoorde het oordeel van anderen over hem. Maar Thomas ventileerde ook met enige regelmaat zijn eigen mening.

“Veel jonge topvoetballers zijn eerder miljonair dan volwassen”

Leo Beenhakker

Dat Thomas een toptalent was en wellicht in potentie nog steeds is,daarover bestaat bij kenners weinig twijfel. Ik zie nog de beelden voor me van een waaieretappe in Olympia’s Tour. Thomas was in de laatste waaier verzeild geraakt. Vervolgens zagen we hoe hij in zijn eentje van groep naar groep naar het eerste peloton reed. Als amateur was zijn erelijst indrukwekkend. Toen hij prof werd won hij al snel grote etappewedstrijden als de Tireno Adratico en de Ronde van Romandie, won in Crans Montana de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland en debuteerde verdienstelijk in de beruchte Michael Rasmussen Tour de France.

Maar niet alleen zijn kwaliteiten als wielrenner vielen op. Thomas hield er een on-Nederlandse levensstijl op na. Een huis in Monaco, een huis in het Toscaanse Luca. Luxe kleding en horloges en uiteraard een peperdure sportauto. In de Toscaanse omgeving kreeg hij contact met beroemde Italiaanse wielerkampioenen als Michelle Bartoli en Andrea Tafi, met wie hij meetrainde. Ook kwam hij in contact met de beroemde en beruchte medische begeleider Ferrari, die naar ik recent ergens las, ook Lance Armstrong heeft begeleid.

Het vervolg is bekend. Wat velen al vreesden bij zijn Italiaanse avontuur, werd bewaarheid. Toen Thomas problemen kreeg met zijn heup, greep hij naar CERA ,een variant van EPO. Een middel wat in zijn Italiaanse omgeving vrij normaal werd gevonden. Thomas dacht dat hij niet gepakt kon worden. CERA was aanvankelijk niet te traceren, maar de techniek stond niet stil.

De beruchte brief viel in zijn bus met 2 jaar schorsing als gevolg. Bij RABO had men al langer twijfels met beëindiging van zijn contract als gevolg.

De schorsing van Thomas zit er bijna op. Met behulp van oud- baancoach Peter Pieters werkt hij aan zijn comeback. Bij Landbouwkrediet, een kleinere profploeg mag hij meetrainen. Bij die ploeg rijdt zijn grote vriend Dirk Bellemakers. Ik hoop op een tweede kans voor Thomas, al zullen velen die arrogante Thomas dat niet gunnen. Maar een fan blijft een fan.

Maar niet iedereen is gevoelig voor het grote geld. In een vorige column noemde ik al Fedor den Hertog. In HELDEN, het schitterende magazine van Frits en Barbara Barend, las ik een prachtig interview van Carl Huybrechts met 2 Anderlecht vedetten, Paul van Himst en Jan Mulder. Paul vertelt het verhaal van Jan Ceulemans, midvoor van Club Brugge en het Belgische nationale elftal. Een absolute topspeler. Jan kon op zijn hoogtepunt naar AC Milan. Hij zat in Milaan op een hotelkamer met de onderhandelaars van Milan en met Antoine van Hoven ( legendarische secretaris -generaal van Club Brugge ). Het contract lag klaar, de bedragen waren ingevuld. Uiteindelijk tekende Ceulemans niet. Hij zei tegen Van Hove: “als ik vertrek, wie gaat er dan voor mijn duiven zorgen!”

Add a Comment

Your email address will not be published.

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training