Enthousiast wielerteam sinds 2003

Sterk klimmende Wiebes sprint naar nipte zege in wielerklassieker Gent-Wevelgem

Lorena Wiebes heeft de Vlaamse wielerklassieker Gent-Wevelgem op haar naam geschreven. De Nederlandse sprintster gaf bij beide beklimmingen van de steile Kemmelberg geen krimp en klopte de Italiaanse Elisa Balsamo nipt in de sprint.

Het verschil op de streep was miniem: beide rensters wisten niet wie het wiel als eerste over de streep had geduwd, maar de fotofinish bevestigde dat het Wiebes was.

De koers van ruim 170 kilometer – de langste wedstrijd in de WorldTour voor vrouwen – eindigde de afgelopen jaren vaak in een groepssprint. Behalve vorig jaar, toen de Zwitserse Marlen Reusser won na een solo.

In de elfde editie zorgde de heuvelzone opnieuw niet voor een definitieve schifting.

Kopecky schudt aan de boom

Topfavoriet Lotte Kopecky schudde twee keer flink aan de boom op de steile Kemmelberg en wist ook tweemaal met een groepje te ontsnappen, maar beide keren werd de wereldkampioene weer teruggefloten.

Daardoor reed een groep met topsprinters als Wiebes, Balsamo, Charlotte Kool en Chiara Consonni naar de streep in Wevelgem.

Bij het sterke SD Worx-Protime was het vooraf de vraag wie de rol van kopvrouw op zich zou nemen. Wereldkampioene Kopecky was favoriet, maar ook Wiebes had goede papieren – mits ze de heuvels zou overleven.

Toen dat gelukt was, schikte Kopecky zich in haar rol als sprintaantrekker.

Na de lead-out van Kopecky kwam Wiebesvoor haar gevoel iets te vroeg op kop. Ze durfde niet meteen te juichen, maar toen de zege zeker binnen was deed ze dat wel. De 25-jarige renster heeft al een flinke erelijst, maar een grote Vlaamse klassieker won ze tot vandaag nog niet.

‘Helpt dat ik in Zuid-Limburg woon’

“Ik ben heel blij. Het is toch een grote wedstrijd”, reageerde Wiebes. Het feit dat ze zo sterk was op de klimmetjes geeft haar vertrouwen voor de komende klassiekers, te beginnen met de Ronde van Vlaanderen volgende week.

“Het helpt nu dat ik in Zuid-Limburg woon. De heuvels zijn mijn thuisgebied geworden”, verklaarde ze voor de NOS-camera.

Vroeg in de wedstrijd speelden twee andere Nederlandse rensters een rol in de vroege vlucht: Lieke Nooijen van Visma-Lease a Bike en Laura Molenaar van VolkerWessels maakten deel uit van de kopgroep van zes, die een maximale voorsprong van ruim vier minuten opbouwde.

Maar in de heuvelzone smolt die marge als sneeuw voor de zon.

Ook Pieterse kan Kopecky volgen

Bij de eerste beklimming van de Kemmelberg toonde Kopecky haar klasse. Zes rensters konden de Belgische volgen, onder wie Wiebes en Puck Pieterse.

Op weg naar de tweede beklimming van de Kemmel werd het zevental weer teruggepakt. Kopecky plaatste op de steile kasseienklim opnieuw een aanval en opnieuw zat Wiebes strak in het wiel van haar ploeggenote.

Ook Pieterse sloot weer aan, net als Lidl-Trek-rensters Elisa Longo Borghini en Shirin van Anrooij. Maar ook dit keer bleef het groepje niet vooruit.

Sprinten in Wevelgem

Movistar probeerde in de laatste kilometers een sprint te voorkomen door afwisselend met Floortje Makaij en Emma Norsgaard aan te vallen, maar de ploegen van Wiebes (SD Worx-Protime) en Balsamo (Lidl-Trek) dichtten de gaatjes.

Met nog 2,5 kilometer te gaan, was het Grace Brown (FDJ-SUEZ) die met een ultieme aanval probeerde een sprint te voorkomen. Ploeggenoten van Kool (dsm-firmenich-PostNL) dichtten het gat, waarna er toch gesprint werd om de zege.

Kool vierde

Consonni spurtte achter Wiebes en Balsamo naar de derde plaats. Charlotte Kool baalde flink. Haar ploeg kwam te vroeg op kop, waardoor de vierde plaats het hoogst haalbare was.

Bekijk de reactie van Charlotte Kool:

Nieuwsbericht van: NOS Wielrennen , Read More

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training