Enthousiast wielerteam sinds 2003

SD Worx waakt voor muiterij in Ronde, na aangekondigd vertrek Vollering

De sluier van onwetendheid hangt over wielerploeg SD Worx-Protime. De ene kopvrouw, Lotte Kopecky, tekende voor veel geld bij. Maar de andere kopvrouw, Demi Vollering, nog niet.

Sterker nog, Vollering gaat weg bij SD Worx, communiceerde de ploeg deze week. Vollering zelf zwijgt. Ruis op weg naar de Ronde van Vlaanderen, de grootste eendagskoers in het wielrennen. Breekt zulke onduidelijkheid een ploeg op?

“Laten we hopen van niet”, zei Vollering twee dagen voor de start in Oudenaarde. “Het is heel belangrijk dat we als ploeg volle bak voor de winst gaan, daar wil ik op focussen.”

Concentreren op de fiets en niet piekeren over de commotie eromheen is Vollerings uitdaging. “Het gaat aardig.” Met beknepen lachje: “Totdat ik de pers te woord moest staan. Dan word je er de hele tijd mee geconfronteerd. Dat is wel lastig.”

Ook Kopecky waakt voor anarchie. “Ik hoop dat het geen invloed gaat hebben. Ik denk dat we volwassen genoeg zijn om te weten dat de ploeg er geen baat bij heeft om de verkeerde kaart te trekken. Dat we derde, vierde of vijfde worden, terwijl Demi ook de koers kan winnen. We rijden voor SD Worx en dat is wat telt.”

Los zand

“Collectief moeten we sterk voor de dag komen”, zei de Vlaamse wereldkampioen. In Dwars door Vlaanderen was de Nederlandse succesploeg een beetje los zand, zoals Kopecky het noemde. De sluwe Marianne Vos profiteerde.

In de hoogmis van het wielrennen zal SD Worx weer willen laten zien dat ze de sterkste ploeg is. Zes keer won de formatie al de Ronde van Vlaanderen. Kopecky won in 2022 en 2023. Vollering, Tourwinnares van 2023, won de Ronde nog nooit.

“Het wordt weleens tijd”, zegt Vollering. Na twee edities braaf knechten voor Kopecky, en verdiende podiumplekjes naast de Vlaamse, wil ze ook graag zelf winnen.

“Maar de koerssituatie bepaalt de winnares. Ik kan mij heel goed voelen, maar dan kan net Lotte, Marlen Reusser of Lorena Wiebes vooraan zitten. Ligt aan de situatie. Het moet net jouw kant op vallen.”

Kopecky droomt ook. “Natuurlijk win je het liefst zelf.” Bovendien, een hattrick in de Ronde van Vlaanderen is weinigen gegeven. Alleen Fiorenzo Magni kreeg het voor elkaar. In 1949, 1950 en 1951.

“Ik kijk ernaar uit. Met de regenboogtrui, rugnummer één erop, dat zou heel mooi zijn.”

‘Natuurlijk zal het meespelen’

De twee sterkste rensters van de wereld, uit dezelfde ploeg, willen allebei winnen. Seizoenen lang gaat dat al goed bij SD Worx, maar nu duidelijk is dat volgend jaar alles anders zal zijn, is het zaak dat de boel bij elkaar blijft. Dat de muiterij niet toeslaat, dat niks gaat schuren.

SD Worx-manager Erwin Janssen denkt dat Vollering, Kopecky en de rest van de ploeg professioneel genoeg zijn. “Tuurlijk zal het meespelen, maar aan de andere kant hebben we zoveel gewonnen. We hebben er allemaal belang bij dat we blijven winnen. We hebben grote doelen dit jaar.”

“Ik weet zeker dat Demi alles wil doen om er het beste van te maken. En wij willen dat ook met Demi. Dat moet gewoon op een professionele manier goed komen.”

Over waar ze haar handtekening gaat zetten, zegt ze niks, maar Vollering zegt wel dat ze “superveel zin” heeft in de koers. “Voor minder dan de winst gaan we niet. Ik hoop op een zware wedstrijd. Lekker koersen met zijn allen. Voor de winst gaan.”

Zo eenvoudig wordt dat niet. “Elisa Longo Borghini is goed in orde. Kasia Niewiadoma ‘komt van de bergen af’, zij is ook altijd goed. Shirin van Anrooij was goed in Dwars door Vlaaderen.” Ook Vollering ziet gevaarlijke concurrenten.

“Vos! Ook heel gevaarlijk.”

Nieuwsbericht van: NOS Wielrennen , Read More

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training