Enthousiast wielerteam sinds 2003

Pogacar laat ploeggenoten aanvallen, maar wint slotrit in Barcelona uiteindelijk toch zelf

Ook als hij bergop het verschil niet maakt, is Tadej Pogacar de sterkste in de Ronde van Catalonië. De Sloveen sprintte in de traditionele slotrit rond de Montjuïc in Barcelona naar zijn vierde ritzege in zeven dagen.

Op de licht oplopende finishstraat klopte UAE-kopman Pogacar onder meer Dorian Godon (Decathlon-AG2R) en Guillaume Martin (Cofidis) en voegde zo nog wat extra glans toe aan zijn eindverwinning in de Spaanse rittenkoers.

Nadat hij zich maandag nog had laten verrassen in de openingsetappe reed Pogacar als een kannibaal door Catalonië. Twee vlakke aankomsten liet hij als kruimels aan andere ploegen, driemaal sloeg hij zelf toe. Voor de laatste rit, van en naar Barcelona, was hij eigenlijk al voldaan.

‘Plan Soler’

“Het plan was Marc Soler. Hij zou aanvallen in de eerste lokale ronde”, wees Pogacar na afloop moegestreden naar zijn ploeggenoot die vlakbij Barcelona opgroeide. Maar het liep anders. Ondanks een verwoede poging van Soler, en even later ook nog João Almeida, lukte het geen van Pogacars ploeggenoten de rit te winnen. En dus deed hij het zelf.

Al vroeg in de 145 kilometer lange rit gingen vijf renners op avontuur. Jimmy Janssens, Georg Steinhauser, Harrison Wood, Idar Andersen en Ander Okamika reden samen Barcelona uit richting de Llobegra-vallei en maar kregen ondanks goede samenwerking niet meer dan twee minuten voorsprong.

Verkrampt op de Montjuïc

Na het beklimmen van de Coll de la Creu d’Ordal (5,7 kilometer aan gemiddeld 4.6 procent) werd de gang terug naar de stad ingezet, daar wachtten zes rondes over een lokaal parcours rond de Montjuïc.

Met het gelijknamige kasteel op de heuvel in zicht leek het snel gedaan met de vroege vlucht. Het tempo in het peloton vloog omhoog en al snel bleef alleen Steinhauser (EF Education-EasyPost) over van de kopgroep.

Op het afgesproken moment ging Soler in de tegenaanval. Hij kreeg Valentin Paret-Peintre met zich mee, maar kwam niet ver. Zelfs Steinhauser bleef uit de greep van het Spaans-Franse duo. De Duitser bereikte in zijn eentje verkrampt de top bij de vierde keer Montjuïc. Met nog twee ronden te gaan wist hij dat de dagzege buiten zijn bereik lag.

Andere ploegen mengden zich in de achtervolging, slokten de Duitser op en al snel werd er links en rechts aangevallen.

Afscheidsaanval De Gendt

Ook Thomas de Gendt deed nog een poging. Met nog een kleine zeven kilometer te gaan stoof hij er op het steilste stuk van de klim vandoor. De 37-jarige Belg is bezig aan zijn laatste seizoen als prof en wilde dat zeker in Catalonië niet zomaar voorbij laten gaan. Al voor de start kreeg hij een presentje van de organisatie, de Belg betaalde dat terug met een kenmerkende aanval.

Even zag het er veelbelovend uit, maar De Gendt kon geen zesde ritzege toevoegen aan zijn fraaie verzameling in deze ronde. Tweemaal (2013 en 2021) won De Gendt de slotetappe met finish in Barcelona, zijn laatste poging kwam daar niet bij in de buurt.

Late poging Almeida

Na de mislukte poging van Soler mocht een andere ploeggenoot van klassementsleider Pogacar het nog proberen. Met nog drie kilometer te gaan vertrok Almeida. In de licht oplopende laatste kilometer werd hij door een sterk uitgedunde groep voorbij gesprint.

Het zal ook Almeida niet verbaasd hebben dat vooraan die groep Pogacar zijn voorwiel als eerste over de streep drukte voor zijn vierde ritzege in een probleemloze week.

In het algemeen klassement hield de Sloveen, die ook de bergtrui en puntentrui mee naar huis neemt, Mikel Landa en Egan Bernal op ruime achterstand.

Nieuwsbericht van: NOS Wielrennen , Read More

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training