Enthousiast wielerteam sinds 2003

Pedersen verslaat Van der Poel in wielerklassieker Gent-Wevelgem na sprint-à-deux

De Deen Mads Pedersen heeft de 86ste editie van de Vlaamse wielerklassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven door Mathieu van der Poel te verslaan in een sprint-à-deux.

Pedersen begon op kop en maakte er een lange sprint van. Van der Poel kwam nog tot halverwege de fiets van de Deense oud-wereldkampioen, maar boog een paar meter voor de streep zijn hoofd.

Sterk ploegenspel

Van der Poel zorgde met nog ruim tachtig kilometer te gaan zelf voor de beslissende schifting. Hij versnelde op de korte, steile Kemmelberg, waarna zich een kopgroepje van zeven renners vormde. Lidl-Trek, de ploeg van Pedersen, zat met drie renners mee en speelde het ploegenspel slim.

Op de laatste beklimming van de Kemmel waren alleen Van der Poel en Pedersen nog over, waarna ze samen naar de streep reden. “Ik moest op de laatste klim enorm diep gaan om te kunnen volgen. Ik denk dat tweede het hoogst haalbare was vandaag”, reageerde Van der Poel.

Pedersen was in 2020 ook al de sterkste in Gent-Wevelgem. Van der Poel won de klassieker nog nooit.

Bekijk de reacties van Van der Poel en Pedersen:

Bij de start in Ieper scheen een prettig lentezonnetje, maar de renners wisten dat het afzien zou worden in de 253 kilometer naar Wevelgem. “Er zal heel veel gebeuren voor we in de finale komen”, zei Van der Poel voor de start.

Daarmee doelde hij ook op de wind; liefhebbers van waaierkoersen keken de afgelopen dagen al likkebaardend naar de weerapps, waarin werd voorspeld dat het flink zou gaan waaien.

Waaiers in de Moeren

Dat bleek te kloppen. In de Moeren, waar de wind vrij spel heeft, brak het peloton in stukken. De meeste favorieten lieten zich niet verrassen, maar Michael Matthews – vorige week nog tweede in Milaan-Sanremo – miste de slag. Net als zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen van Jayco AlUla.

Jayco sloeg de handen ineen met Bahrain-Victorious van Matej Mohoric en Lotto Dstny van Arnaud De Lie, die ook aan de verkeerde kant van de breuk zaten. Met succes: net voor de heuvelzone sloot het peloton weer aan bij de voorste groep.

De voorste waaier had ondertussen wel een einde gemaakt aan de vroege vlucht, die bestond uit acht renners.

Van der Poel trekt door op Kemmelberg

Met nog 84 kilometer te gaan, op de eerste beklimming van de Kemmelberg, trok Van der Poel door. Alleen Mads Pedersen en Jonathan Milan van Lidl-Trek konden op het lastigste klimmetje van de koers het wiel van de wereldkampioen volgen.

Even later wisten ook Jasper Stuyven (ook van Lidl-Trek), Tim van Dijke (Visma-Lease a Bike), Laurence Pithie (Groupama) en Rasmus Tiller (Uno-X) aan te sluiten.

Overtal Lidl-Trek

Zo had Lidl-Trek de koers met drie man in handen. Milan demarreerde, waarna Stuyven en Pedersen de wereldkampioen het werk lieten doen.

Dat deed hij. Op de plugstreets, onverharde landweggetjes die onderdeel zijn van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, slingerde Van der Poel zijn motor opnieuw aan om Milan terug te halen. Alleen Pithie en Pedersen konden volgen, ook omdat Stuyven een lekke band kreeg.

Op de tweede beklimming van de Kemmelberg was het Pedersen die demarreerde. Van der Poel miste de explosiviteit die hij bij de eerste beklimming wel had. Met zijn sterke solo in de E3 Saxo Classic nog in de benen leek hij wat van zijn frisheid te hebben ingeleverd.

In de afdaling kon hij wel weer aansluiten. Voor Milan ging het te hard, waardoor Van der Poel, Pithie en Pedersen vooraan overbleven.

Het peloton kon de drie koplopers op dat moment in de verte zien rijden. Hugo Page (Intermarché-Wanty) en Ben Turner (Ineos) probeerden de oversteek te maken, zonder succes.

Pithie lost op Kemmelberg

Op de derde en laatste beklimming van de Kemmel loosden Van der Poel en Pedersen de jonge Nieuw-Zeelander. Pedersen kwam als eerste boven, Van der Poel moest opnieuw op zijn tanden bijten maar kon wel aanklampen.

Ondertussen was het verschil met het peloton opgelopen tot ruim een minuut. In de laatste kilometers maakte de groep met onder anderen Jasper Philipsen, Olav Kooij en Dylan Groenewegen wel wat goed, maar sprinten om de zege zat er niet meer in.

Jordi Meeus won de sprint van het peloton en werd op 24 seconden van Pedersen derde. Olav Kooij eindigde als zesde.

Geen duel Van der Poel-Van Aert

Precies een week voor de Ronde van Vlaanderen kwam het niet tot een krachtmeting tussen Van der Poel en Wout van Aert.

De Belg, voor wie de Ronde het grote doel is dit voorjaar, sloeg Gent-Wevelgem over nadat hij afgelopen vrijdag in de E3 Saxo Classic zijn meerdere had moeten erkennen in Van der Poel.

Nieuwsbericht van: NOS Wielrennen , Read More

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training