Enthousiast wielerteam sinds 2003

De list van gehavend Visma om ‘onthoofde’ Ronde van Vlaanderen toch te winnen

Toen Merijn Zeeman eind vorig jaar op het lijstje keek dat hij voor aanvang van het wielerseizoen had gemaakt, kon hij naar hartenlust afvinken. Giro d’Italia winnen. Check. Tour de France. Check. Vuelta. Check. Minimaal tien zeges voor Olav Kooij. Check.

In totaal fietste Jumbo-Visma vorig seizoen 69 overwinningen bij elkaar, de meeste van alle ploegen in de World Tour. Een wonderjaar.

Slechts één vakje kon Zeeman niet aankruisen: winst in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel waren simpelweg té goed geweest, erkende Zeeman.

In 2024 wilde hij dat anders zien. “We moeten een list verzinnen om die mannen te verslaan.”

In Vlaanderen, waar het wielrennen door velen als een religie wordt beleefd, is de Ronde van Vlaanderen de hoogmis. Trek je die allegorie door, dan is Wout van Aert de paus. “Hij is de populairste renner van België,” zegt VRT-sportjournalist Maarten Vangramberen in Langs de Lijn En Omstreken. “Zelfs Remco Evenepoel is nog een pak minder populair.”

Toen Van Aert woensdag in Dwars door Vlaanderen op het asfalt zat, zijn geschaafde schouders schokkend van het huilen, weende België met hem mee. Een collectieve droom uiteengespat op de N48 richting Ronse. “Alle Vlaamse wielerharten bloedden toen hij viel,” zegt Vangramberen. “Het was een serieuze aardschok. De Ronde is onthoofd.”

Hij verwacht zelfs minder kijkers zondag door het ontbreken van Van Aert.

Bekijk de val van Van Aert hier:

Zijn collega Renaat Schotte denkt daar anders over. “De Ronde blijft de Ronde, ook zonder een aantal hoofdrolspelers. Het grote publiek komt af op het evenement en het volksfeest. Het is het hoogtepunt van de Vlaamse wielerweek. Al zijn veel mensen wel oprecht verdrietig door het ontbreken van Van Aert en ook Jasper Stuyven, een andere Belgische kanshebber.”

Schotte doet zondag voor de negentiende keer vanaf de motor verslag van de Ronde van Vlaanderen voor de Belgische radio en televisie. Tijdens de verkenning van de finale zag hij daags voor de start al spandoeken hangen langs het parcours. “Met hartjes voor Wout en Jasper. Ik verwacht veel uitingen van spontane solidariteit.”

In ‘de list van Zeeman’ speelde Van Aert een grote rol. Net als Christophe Laporte en Jan Tratnik. Zij zijn er allemaal niet bij. Dylan van Baarle wel, volgens Zeeman is hij na het overslaan van Dwars door Vlaanderen “misschien wel honderd procent fit”.

En na zijn zege van woensdag staat Matteo Jorgenson hoog op de favorietenlijstjes. Tiesj Benoot geldt als mogelijke outsider en Per Strand Hagenes is terug in de ploeg na zijn val in E3 Saxo Classic.

Zijn zij samen goed genoeg om Van der Poel af te stoppen? Ze gaan het spel in ieder geval spelen, aldus Zeeman.

Dit zei Zeeman vrijdag over de strijd van zondag:

Door de malheur bij Visma-Lease a Bike en ook bij Lidl-Trek – waar kopman Mads Pedersen wel rijdt na zijn val van woensdag, maar naar eigen zeggen niet goed genoeg is om mee te strijden om de winst – zijn de ogen nog meer gericht op de ploeg van de wereldkampioen. En juist dat kan anderen in de kaart spelen, zegt Schotte.

“Als er aanvallen zijn, zal iedereen tegen de ploeg van Mathieu zeggen: lossen jullie het maar op. En dat kan hem uiteindelijk opbreken. Het kan een hele open Ronde worden. Misschien krijgen we voor het eerst in pak ‘m beet twintig jaar wel een winnaar uit een vroege ontsnapping. Oliver Naesen zou dat kunnen zijn, bijvoorbeeld.”

Nieuwsbericht van: NOS Wielrennen , Read More

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training