Enthousiast wielerteam sinds 2003

April doet wat hij wilt!

A.s Zaterdag staan 10 renners aan de start van de 7BC Ardennen Classic. Oud kampioenen, oudgedienden en jonge debutanten. De weersvoorspelling van de koers a.s. zaterdag voorspelt koudere temperaturen dan we heden ten dage verwachten eind April. Al kent de geschiedenis van de profkoers Luik-Bastenaken-Luik, gereden in het zelfde weekend al enkele epische historische edities.

Zo won de Kannibaal Eddy Merckx in 1971 onder extreme weersomstandigheden. 92 km voor de finish in Stade velodrome de Rocourt in Luik viel hij aan. Zijn druiste aanvalslust gaf hem meer dan 5 minuten voorsprong op het peloton. Echter de slechte weersomstandigheden hadden ook grip op de Kannibaal en op Mont Theux wist Georges Pintens, de winnaar van La doyennen in 970, de aansluiting te vinden bij Merckx. Na de aansluiting demarreerde Pintens direct. Merckx wist de aanval te neutraliseren en gezamenlijk reden ze richting de velodrome in Luik. In de sprint maakte de vermoeide Merckx het alsnog af en won deze epische editie.

In 1980 was een ander groot kampioen zijn tegenstanders en het extreme weer de baas. In dat jaar stapte al meer dan de helft van de renners af na amper een uur koersen. Sneeuw en vrieskou teisterde het peloton. Hinault begon aan zijn heldenepos aan de voet van de Stockeu. Een kopgroep van 2 renners had inmiddels 2 minuten voorsprong en Hinault versnelde uit het peloton om de twee vluchters te verschalken. Lubberding en de italiaan Contini zaten nog even in zijn wiel. Na een inhaalrace van 20 km pakte Hinault de vluchters op de Haute Levee.

Na de inhaalrace volgende een eenzame tocht naar de finish. De bijtende kou en de striemende sneeuw verergerden de pijn van het zware terrein. De sneeuwbuien priemde in het gezicht van Hinault, terwijl hij zijn voorsprong op het peloton gestaag uitbreidde. De bevroren Fransman verwierp de gedachten om op te geven terwijl hij aan de leiding stond. Gedreven door enorme trots en een potentieel kolossaal moment in de wielergeschiedenis negeerde Hinault de pijn en reed verder richting Luik en de Boulevard de la Sauveniere. Hij won de koers met meer dan 9 minuten voorsprong op de nummer twee Hennie Kuiper.

Recent Posts

Duiven

De hond beslist

Dat kan beter!!

De renners
Team 7BC

De renners

The only way to finish, is to start!

Start training