WK wielrennen 2022: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen

Artikel van Wielerflits:Tim de Vries

Alle masochisten verzamelen! De wereldkampioenschappen wielrennen worden geopend met de tijdrit voor vrouwen. 34,2 kilometer lang moeten de pedalen worden gegeseld. Een vrouw-tegen-vrouwgevecht, maar zeker ook een interne strijd tegen de pijn. Kan Ellen van Dijk op het golvende parcours in Wollongong haar titel verlengen of gaat de regenboogtrui naar een van de andere kapers op de kust?

Historie

Al sinds 1958 zijn vrouwen welkom op het WK, echter duurde het nog wel een poos tot er ook tegen de klok om de regenboogtrui werd gekoerst. Deze mondiale titelstrijd stond pas in 1994 voor het eerst op het programma. Waar de vrouwen vaak langer op hun kans moesten wachten dan de mannen, is dat op dit onderdeel niet het geval. Ook voor de heren stond dit onderdeel pas in 1994 voor het eerst op het WK-programma.

Bij de mannen kreeg de Brit Chris Boardman de primeur om zichzelf de eerste wereldkampioen tijdrijden te noemen. Bij de vrouwen was het een Amerikaanse die met de regenboogtrui mocht pronken. Karen Kurreck bleef in de eerste editie Anne Samplonius en Jeannie Longo voor. Laatstgenoemde zou zich in de jaren daarna ontpoppen tot een dominante factor in het tijdrijden. Met vier titels heeft ze nog altijd het record te pakken.