Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Talavera de la Reina

Artikel van Wielerflits:Youri IJnsen

Een veelgehoorde klacht dezer dagen is dat de Vuelta a España 2022 maar een saai slot heeft. Niets is minder waar. Ondanks dat de etappe van en naar Talavera de la Reina op papier niet een venijnig slot heeft, is de rit maar heel kort. Een nachtmerrie voor renners die tegen de tijdslimiet moeten strijden, want het zal vanuit de start aanvallen regenen. WielerFlits blikt vooruit.

Start- en finishplaats van de negentiende etappe is Talavera de la Reina. Tot 24 juni 1328 heette de stad (anno 2022 wonen er ruim 88.000 inwoners) enkel Talavera. De toevoeging de la reina betekent in het Spaans ‘van de koning’. Op die dag trouwde de dan zeventienjarige koning Alfonso XI van Castilië met zijn vijftienjarige nicht María van Portugal. Een van de cadeaus die de jonge koning kreeg, was deze plek.

Talavera de la Reina ligt aan de rivier Taag. Daar werd in de oudheid een verdedigingsbolwerk gebouwd, waaruit later de stad is ontstaan. Deze plek heeft dan ook een rijke historie en is bekend vanwege keramiek, manchego-kaas en serranoham. Vijf keer eerder finishte hier een etappe. In 1950 was het zelfs het einde van de gehele Vuelta. De laatste winnaar was Marcel Kittel, alweer elf jaar geleden in 2011.

Parcours

Een korte, maar explosieve etappe. Dat lijkt de juiste omschrijving van etappe negentien, die slechts 138,3 kilometers telt. Met twee keer hetzelfde rondje over de Puerto del Piélago starten en eindigen de renners dus in Talavera de la Reina. De top van de laatste klim ligt op ruim veertig kilometer van de meet en dus kunnen we een strijd op twee fronten krijgen.

Talavera de la Reina is niet voor niets uitgekozen als decor van de start en finish, want het is de plek waar de wieg van David Arroyo heeft gestaan. De eenmalig etappewinnaar van de Vuelta en nummer twee van de Giro van 2010 ontfermt zich in zijn geboorteplaats tegenwoordig over de fietsende jeugd, waardoor de voormalig Movistar-renner ongetwijfeld aanwezig zal zijn om zijn oud-ploeggenoot Alejandro Valverde zijn laatste Vuelta te zien rijden.

De renners beginnen al na elf kilometer aan de eerste beklimming van de Puerto del Piélago, die over 9,3 kilometer een gemiddelde van 5,6% kent. Hier kunnen de vluchters al hun eerste slag slaan. Na deze eerste klim dalen de renners al een keertje af naar de finishstreep, waarna ze het rondje nog een keer afwerken.

Met de lange, zware etappe van zaterdag voor de boeg zouden de klassementsrenners de vluchters misschien ook wel kunnen laten gaan. Anderzijds kan iedere doorgewinterde prof een kleine 140 kilometer lang kunnen koersen. Gezien de twee afdalingen, leent deze etappe zich perfect voor een Fuente De-esque truc special van bijvoorbeeld Movistar, om zo Enric Mas voorbij Remco Evenepoel te laten gaan.

De hele etappe koersen de renners door de provincie Toledo, waar Federico Bahamontes is grootgebracht. De Spaanse klimmer is de oudste nog levende winnaar van de Tour de France. Hij zal gehoopt hebben op een meer bergachtig karakter, maar dit is het waar de renners het mee moeten doen. Toch zal deze rit normaal gezien garant staan voor spektakel.

Profile Stage 19 Vuelta a Espana 2022

Officieuze start: 13.55 uur
Officiële start: 14.03 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.41 uur
Afstand: 138,3 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Bergsprint Puerto del Piélago: tussen 14.46 en 14.50 uur
Tussensprint in Hinojosa de San Vicente: tussen 15.59 en 16.12 uur
Bergsprint Puerto del Piélago: tussen 16.20 en 16.34 uur


Favorieten

Voor de klassementsrenners is de negentiende etappe waarschijnlijk niet meer dan een tussendoortje, die zitten met hun hoofd al bij de allesbeslissende bergrit van zaterdag naar de Puerto de Navacerrada. Ook de pure sprinters zullen niet enorm lang naar het routeboek hebben gekeken: zij richten zich op de allerlaatste sprintkans in Madrid. We kijken met andere woorden dus vooral naar de vluchters. Naar rasaanvallers die een potje kunnen klimmen, maar bovendien een goede sprint in de benen hebben. Dat is wel nodig, aangezien het na de laatste beklimming grotendeels vlak is naar de streep.

Mads Pedersen – foto: Cor Vos

Voor een dergelijke ‘overgangsrit’ is het lastig om een topfavoriet aan te wijzen, maar op basis van de voorbije weken kunnen we moeilijk om Mads Pedersen heen. De Deen heeft al twee ritzeges op zak, zal in Madrid de groene puntentrui in ontvangst mogen nemen, maar zijn honger is zeker nog niet gestild. Pedersen heeft namelijk ook zijn zinnen gezet op de negentiende etappe, en we sluiten niet uit dat hij vrijdag ook als eerste over de streep zal komen. De renner van Trek-Segafredo klimt namelijk makkelijk in deze Vuelta en hoeft dan ook geen angst te hebben voor de dubbele passage van de Puerto del Piélago.

De vraag is of Pedersen zijn ploeggenoten op kop laat rijden in deze rit, om dan na een gecontroleerd koersverloop naar de zege te sprinten. Dat lijkt niet evident, gezien het parcours en de (korte) lengte van de etappe. Pedersen kan het echter ook perfect afmaken vanuit een vlucht. Een kleine kanttekening: de wereldkampioen van Harrogate kwam donderdag – in de beginfase van de achttiende etappe – wel ten val. Zal hij hier hinder van ondervinden?

Fred Wright – foto: Cor Vos

We gaan uit van een scenario waarin een vroege vlucht de ruimte zal krijgen. Een renner die we dan zeker in de gaten moeten houden, is Fred Wright. De 23-jarige Brit is dit jaar definitief doorgebroken, wat hem een contractverlenging bij zijn huidige ploeg Bahrain Victorious heeft opgeleverd, en hij is ook weer uitstekend op dreef in deze Vuelta. Wright eindigde al vijf keer bij de eerste tien, met twee derde plaatsen, twee vierde plekken en een achtste stek als voorlopige oogst. Het is voorlopig nog wel een kwestie van net niet, maar die eerste profzege zit er echt aan te komen. Misschien is het vrijdag wel raak voor Wright.

Het parcours moet hem in ieder geval perfect liggen, wat ook geldt voor Jesús Herrada. De lepe Spanjaard wist in deze Vuelta al een etappe te winnen (ten koste van Wright) en was afgelopen woensdag nog dicht bij een tweede ritzege bij het heiligdom van Tentudía. Het laat zien dat het met de vorm van Herrada nog wel snor zit en dat maakt hem tot een van de favorieten voor de rit in en rond Talavera de la Reina. De renner van Cofidis beschikt namelijk over het nodige klimvermogen, is explosief, heeft een goede sprint in de benen en durft vaak wel eens (goed) te gokken in een finale. Een sluwe vos dus.

Lawson Craddock – foto: Cor Vos

Een renner die vaak niet sluw koerst, maar het juist moet hebben van zijn nimmer aflatende aanvalslust: Lawson Craddock. De Amerikaanse hardrijder van BikeExchange-Jayco trok de voorbije weken al meerdere keren ten aanval, maar voorlopig nog zonder succes. In de rit naar Sierra Nevada botste hij in de kopgroep op betere klimmers, maar liet hij zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. In de etappe naar Monasterio de Tentudía probeerde hij zijn medevluchters eveneens de loef af te steken door iets eerder zijn plan te trekken: hij hield zijn inspanning vol tot 1,5 kilometer van de top. Heeft Craddock vrijdag meer geluk?

Binnen de ploeg van Alpecin-Deceuninck moeten ze op het allerlaatste moment schakelen, na de opgave van bergkoning Jay Vine door een valpartij in rit achttien naar Alto de Piornal. Een spijtige zaak voor de Australische revelatie, maar zijn ploeggenoten zullen zich in de resterende etappes nog wel willen laten zien. Tim Merlier hoopt in Madrid nog een keer aan sprinten toe te komen, Robert Stannard zal de rit van vrijdag dan weer hebben omcirkeld in zijn agenda. De 23-jarige Australiër heeft met zijn explosiviteit en sprintvermogen wel wat in de melk te brokkelen, maar dan moet hij eerst in de goede vlucht zien te geraken.

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

We zitten in de derde week van een grote ronde en dan komen bepaalde renners vaak bovendrijven. We denken aan een Luis Léon Sánchez, die een prima Vuelta aan het rijden is en ook donderdag in de bergrit naar Alto de Piornal lang zijn wagonnetje wist aan te haken. Vroeger was een etappe zoals die naar Talavera de la Reina echt geknipt voor een type als Sánchez, is dat op 38-jarige leeftijd nog steeds het geval? Alexey Lutsenko is ook een renner die niet kapot gaat tijdens een grote ronde en vrijdag echt nog eens een uitgelezen kans krijgt op de overwinning. Lutsenko was de voorbije weken echter wel op zoek naar zijn beste vorm.

We verwachten ook iets van Clément Champoussin in de op twee na laatste etappe van deze Ronde van Spanje. De Franse klimmer van AG2R Citroën trok al meerdere keren in het offensief, maar wist het nog niet af te maken. Toch kan het vrijdag zomaar eens de goede kant opvallen voor Champoussin. Daryl Impey was in de eerste week al eens tweede in de rit naar Bilbao, maar sindsdien hebben we niet veel meer gezien van de Zuid-Afrikaan. De rit van vrijdag moet hem echter als gegoten liggen. Dat is tevens het geval voor Thomas De Gendt. Pakt de Belgische rasaanvaller nog eens ouderwets uit?

Voor Quentin Pacher is het wonden likken na de achttiende etappe – foto: Cor Vos

Verder dienen we Élie Gesbert (Arkéa-Samsic), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Davide Villella (Cofidis), Nans Peters (AG2R Citroën), Patrick Bevin, Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Ben Turner, Luke Plapp (INEOS Grenadiers), Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Xandro Meurisse, Gianni Vermeersch, Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), James Shaw (EF Education-EasyPost) en Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) in de gaten te houden.

Dit was normaal zeker een rit geweest voor Quentin Pacher – woensdag nog tweede naar Monasterio de Tentudía – maar de Franse puncheur kwam in de rit naar Alto de Piornal zwaar ten val en liep toch wel serieuze verwondingen op. En wat mogen we van een Danny van Poppel verwachten in een dergelijke overgangsrit? Is de sprinter van BORA-hansgrohe al volop bezig met de slotrit naar Madrid, of heeft hij richting Talavera de la Reina ook snode plannen?


Favorieten volgens WielerFlits:

Vuelta 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

In Talavera de la Reina, waar de start en finish is gelegen van de negentiende etappe, is het vrijdag warm. Tegen de middag stijgt het kwik namelijk richting de dertig graden Celsius. Verder blijft het droog en er waait slechts een zwakke wind vanuit het westen.

De negentiende rit is vanaf 14.30 uur live te volgen via Eurosport 1, de Eurosport Player en GCN+Sporza (op Eén) schakelt in om 15.50 uur. Ben je niet in de gelegenheid om naar de televisie te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen!
Lees verder op Wielerflits.nl

Deel dit nieuws :