Voorbeschouwing: Nederlandse Loterij NK wielrennen voor vrouwen 2022

Artikel van Wielerflits:Tim de Vries

De zaterdag van de Nederlandse Kampioenschappen op de weg staat geheel in het teken van de vrouwen. Nadat eerst de titels nieuwelingen en de junioren zijn verdeeld, is het ’s middags tijd voor het hoofdgerecht: de wegrit van de eliterensters. Wie neemt op de VAM-berg het felbegeerde rood-wit-blauw over van Amy Pieters? WielerFlits kijkt vooruit!

Historie

Zelfs toen er van de ‘Col du VAM’ nog geen sprake was, streden de heren coureurs al om de titels. De nationale titelstrijd voor vrouwen liet langer op zich wachten. In 1965, toen de KNWU de wedstrijd voor het eerst programmeerde, lag er in het Drentse land al een aardige bult afval. Op het circuit van Zandvoort – waar in 1959 de vrouwen geen wereldkampioenschap konden (of waarschijnlijker: mochten) betwisten – stonden tien ronden à 4,2 kilometer op het programma.

Een van de oprichters van de Nederlandse Dames Wielren Club, de club die zo hard heeft gestreden voor de komst van het NK, gaat er met de winst vandoor. Tussen de denigrerende opmerkingen door is, op de beelden die het bioscoopjournaal haalden, te zien hoe de rappe Ineke van IJken de sprint wint. Na haar volgden Keetie, Monique, Leontien, Annemiek, Marianne, Anna en een keur aan andere grootheden, maar Van IJken was de eerste.

Na Van IJken breekt het tijdperk ‘Hage’ aan. Allereerst gaat Bella Hage er drie keer met de winst aan de haal, zus Keetie pakte er vervolgens acht op rij. In totaal zou ze zelfs negen keer winnen, een absoluut record. Het is sterk de vraag of dit ooit nog verbeterd zal worden.

Meervoudige winnaressen NK Wielrennen

9 – Keetie van Oosten-Hage
7 – Leontien van Moorsel
4 – Marianne Vos
3 – Yvonne Brunen, Bella Hage, Hennie Top
2 – Lucinda Brand, Chantal van den Broek-Blaak, Thea van Rijnsoever

flag-nr2flag-nr3 Meeste podiumplaatsen NK Wielrennen

12 – Keetie van Oosten-Hage, Marianne Vos
11 – Leontien van Moorsel
7 – Bella Hage
5 – Yvonne Brunen, Hennie Top, Hennie Hondeveld, Leontien van der Lienden
4 – Chantal Blaak, Lucinda Brand, Mirjam Melchers, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten
3 – Chantal Beltman, Tineke Fopma, Suzanne de Goede, Mieke Havik, Monique Knol, Anouska Koster, Truus van der Plaat, Thea van Rijnsoever, Truus Smulders
2 – Minnie Brinkhof, Irene van den Broek, Sharon van Essen, Petra Grimbergen, Heleen Hage, Edith Klep, Willy Kwantes, Elsbeth van Rooy-Vink

Laatste tien winnaressen NK wielrennen
2021: flag-nl Amy Pieters
2020: flag-nl Anna van der Breggen
2019: flag-nl Lorena Wiebes
2018: flag-nl Chantal Blaak
2017: flag-nl Chantal Blaak
2016: flag-nl Anouska Koster
2015: flag-nl Lucinda Brand
2014: flag-nl Iris Slappendel
2013: flag-nl Lucinda Brand
2012: flag-nl Annemiek van Vleuten


Vorig jaar

Sinds 2012 is Amy Pieters een vaste waarde op nationale kampioenschappen op de weg. Achtereenvolgens wordt ze vierde, vierde vijfde, tweede, vierde, vierde, tweede, derde en vijfde. Uitstekende resultaten, maar dat hoogste treetje op het podium veroveren bleek lastig. Soms zat ze wat gevangen in de ploegentactiek, soms waren er ook gewoon net een paar beter.

Niet dat ze echt veel te klagen heeft, want zowel op de baan als op de weg grossiert ze in leuke overwinningen. We noemen een paar wereldtitels op de baan, de Omloop Het Nieuwsblad, Grote Prijs Plouay, de Ronde van Drenthe en het EK op de weg. Menig renster doet het ervoor. Maar goed, de nationale wegwedstrijd hoort eigenlijk wel thuis op het palmares van een renster van haar kaliber, dat vond ze zelf ook.

19 juni 2021 is het haar dag. Ze schoof na zeven rondes mee met een omvangrijke kopgroep met daarbij een groot deel van de kanshebbers. Net na halfkoers splitste deze kopgroep, waarna Pieters Sabrina Stultiens, Shirin van Anrooij, Kirstie van Haaften, Nancy van der Burg en Karlijn Swinkels met zich mee kreeg.

Achter Pieters deden haar ploeggenoten goed werk om tegenstoten te neutraliseren. Vooraan werd het op de vuilnisbelt een afvalkoers, met de Noord-Hollandse als winnares. Bij het ingaan van de laatste twee rondes nam ze vaart mee vanuit de afdaling, waarna ze het tweede klimmetje snoeihard opvlamde, zoals er maar weinig dat kunnen.

De concurrentie had geen antwoord. Pieters maakte het karwei keurig af met een solo. Ze had ruim voldoende tijd om op de laatste klim naar de top het feestje te vieren. Op tweeënhalve (!) minuut reden Nancy van der Burg en Karlijn Swinkels naar de dichtste ereplaatsen.