Voorbeschouwing: Nederlandse Loterij NK tijdrijden voor vrouwen 2022

Artikel van Wielerflits:Tim de Vries

Voor de tweede maal op rij wordt er in en om Emmen gestreden om de nationale truitjes in het tijdrijden. ’s Lands grootste tempobeulen kruisen voor de 31ste keer de degens om te bepalen wie zich Nederlands kampioen tegen de klok mag noemen. Anna van der Breggen zal haar titel niet verdedigen, maar wie gaat er dan wel vandoor met het felbegeerde tricot? WielerFlits kijkt vooruit!

Historie

Sinds 1991 wordt er – op 2020 na – ieder jaar tegen het uurwerk gebikkeld en dat levert. Een blik op de erelijst leert ons dat Ingrid Haringa het allereerste NK won. Ze bleef met Astrid Schop (de eerste Nederlandse winnares van de Ronde van de Europese Gemeenschap, de facto de Tour Feminin) en Monique Knol (Olympisch wegkampioen in Seoul) enkele aansprekende namen voor.

Het jaar daarop werd Haringa geselecteerd voor de Olympische Spelen van Barcelona, waarmee ze de eerste Nederlandse vrouw werd die zowel op Olympische Zomer- als Winterspelen is uitgekomen. In 1988 was ze er in Calgary al bij op de 500 en de 1000 meter als schaatster; op het hardhout van de wielerbaan snelde ze naar brons op de puntenkoers. Vier jaar later was er in Atlanta zelfs zilver voor haar weggelegd.