Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2022

Artikel van Wielerflits:Tim de Vries

Het intrigerende wielervoorjaar van 2022 zit er bijna op. Een voorjaar vol verrassende wendingen, fabelachtige plottwists en diverse uitkomende wielerdromen. Enkel Luik-Bastenaken-Luik rest ons nog in het voorjaar, waarin het publiek gelukkig weer terugkeerde aan de parcoursen. Vorig jaar zagen we een dolgelukkige Demi Vollering in deze wedstrijd haar eerste grote overwinning boeken. Wie triomfeert er dit jaar in Luik? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

La Doyenne is een koers met een gigantische geschiedenis. Al sinds 1892 wordt er gekoerst op de wegen tussen Luik en Bastenaken. Bij de mannen dan. Want het vrouwenpeloton sluit pas sinds 2017 het klassieke voorjaar af met de wedstrijd. We vermoeden dat grote kampioenen als Elsy Jacobs, Yvonne Reynders, Beryl Burton en Jeannie Longo – om maar eens wat namen te noemen – het Ardense wielermonument graag betwist hadden, maar helaas…

Dat organisaties van grote mannenkoersen het laatste decennium meer en meer denken ‘dat vrouwenwielrennen, daar moeten we ook iets mee’, daarvan is Luik-Bastenaken-Luik een bewijs. Onder het mom van ‘beter laat dan nooit’ werd het vrouwenpeloton, 125 jaar na de eerste editie voor de heren, op de vroege ochtend van 23 april 2017 losgelaten voor een koers over 135,5 kilometer tussen Bastenaken en Luik.