Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2022 | WielerFlits

Artikel van Wielerflits:Tim van Hengel

Met Gent-Wevelgem (1.UWT) staat zondag een grote Vlaamse klassieker op de kalender. Welke renner trotseert de passages door De Moeren, het West-Vlaams Heuvelland en over de plugstreets het beste en mag juichen op de Vanackerestraat? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Voor de vroegste historie van Gent-Wevelgem moeten we terug naar 1934, toen Gustaaf Van Belle de eerste editie won. In de eerste jaren was de Vlaamse koers nog voorbehouden voor amateurs, pas in 1945 kreeg de wedstrijd een professionele status. Robert Van Eenaeme staat dat jaar op de erelijst, al heeft het volgens de overlevering enige tijd geduurd voordat hij officieel tot de winnaar werd uitgeroepen. De wedstrijdofficials hadden namelijk dagen nodig om de finishfoto nauwkeurig te bestuderen. Voor Van Eenaeme was het zijn derde overwinning en daarmee is hij tot op de dag van vandaag mede-recordhouder.

Cipollini boekte zijn derde zege niet in een sprint, maar in een ontsnapping – foto: Cor Vos

In de jaren daarna won de koers aan prestige en slaagde de organisatie erin de Italiaanse iconen Gino Bartali en Fausto Coppi binnen te halen. In de jaren ’50, ’60 en ’70 wonnen de Belgische wielerlegendes Rik Van Looy en Eddy Merckx de wedstrijd elk drie keer. In 1962 realiseerde Van Looy een opmerkelijke hattrick door zowel Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix te winnen. Jacques Anquetil, vijfvoudig winnaar van de Tour de France, werd de eerste Franse winnaar in 1964. Zijn landgenoot Bernard Hinault haalde in 1977 zijn eerste internationale succes in Wevelgem.

Sinds de jaren tachtig bouwde de koers een reputatie op als een klassieker voor sprinters. ‘Mooie Mario’ Cipollini won drie keer, waarvan in 2002 in een ontsnapping met Fred Rodriguez, George Hincapie, Hendrik Van Dyck en Martin Hvastija. Ook de sprinters Sean Kelly, Guido Bontempi, Djamolidine Abduzhaparov en Tom Steels maken deel uit van het palmares. In 2003 verliet Gent-Wevelgem zijn oorspronkelijke startplaats in Gent en verhuisde het naar de voorstad Deinze. Een jaar later won Tom Boonen, in het jaar van zijn grote doorbraak, Gent-Wevelgem. Hij evenaarde het record van drie overwinningen in 2012 en werd de vijfde mede-recordhouder.

Boonen was heer en meester in het voorjaar van 2012 – foto: Cor Vos

In 2011 werd de koers opgenomen in de UCI WorldTour en vond deze voortaan op zondag plaats, in het weekend tussen Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen. Sinds 2014 is de naam van het evenement officieel Gent-Wevelgem in Flanders Fields, naar het beroemde oorlogsgedicht ‘In Flanders Fields’ dat de Canadese militaire arts en dichter John McCrae in 1915 schreef. De organisatie wilde de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdenken, aangezien het gebied waar de koers doorheen trekt in het hart van de Eerste Wereldoorlog lag en verschillende oorlogsgraven van het Gemenebest herbergt.

De editie van 2016 is, helaas, onlosmakelijk verbonden met de dood van Antoine Demoitié. De Belgische renner van Wanty-Groupe Gobert (de voorganger van Intermarché-Wanty-Gobert) werd tijdens de koers aangereden door een motard en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Een dag na het ongeluk overleed hij aan zijn verwondingen, op slechts 25-jarige leeftijd. Het nummer dat Demoitié droeg op het moment dat hij werd aangereden, 192, is sindsdien niet meer uitgereikt in Gent-Wevelgem. Ter herinnering aan de onfortuinlijke renner, die tijdens zijn ruw onderbroken carrière de Tour du Finistère won.

Nadat Gent-Wevelgem jarenlang in Deinze van start ging, is sinds 2020 Ieper de startplaats. Deze stad was al gastheer voor de vrouwen-, U23- en juniorenwedstrijden. België voert het lijstje zeges per land aan: de overwinning van Wout van Aert van afgelopen jaar was alweer de vijftigste. Italië volgt op de tweede plaats met zeven successen. Nederland is de nummer drie. In de jaren tachtig zegevierden zowel Henk Lubberding, Jan Raas, Leo van Vliet, Teun van Vliet als Gerrit Solleveld een keer in de klassieker. Of daar dit jaar een zesde winnaar bij komt? Daarover lees je verderop in deze voorbeschouwing meer!

Laatste tien winnaars Gent-Wevelgem
2021: flag-be Wout van Aert
2020: flag-dk Mads Pedersen
2019: flag-no Alexander Kristoff
2018: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-it Luca Paolini
2014: flag-de John Degenkolb
2013: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-be Tom Boonen

Sagan vierde zijn eerste overwinning in Gent-Wevelgem in stijl – foto: Cor Vos


Vorig jaar

Gent-Wevelgem keerde vorig jaar terug op de kalender in het voorjaar, nadat de klassieker in 2020 door de coronapandemie moest uitwijken naar het najaar. Dat het virus nog altijd zijn sporen naliet in het peloton, bleek wel bij de start. Trek-Segafredo en BORA-hansgrohe, de ploegen van Mads Pedersen en Pascal Ackermann, moesten als gevolg van COVID-gevallen in het team de koers aan zich voorbij laten gaan. Ook Mathieu van der Poel was er niet bij; de wedstrijd viel buiten de plannen van het kopstuk van Alpecin-Fenix.