Tutu Jr. maakt verwachting waar en sprint naar zege!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Matthijs Tutuhatunewa is de winnaar van de 14e editie van de 7BC Ardennen Classic. In het regenachtige Orchimont verslaat hij generatiegenoot en kampioen van 2018 Jelle Vos.  Tweevoudig kampioen Beunders Jr. legt beslag op de laatste podiumplek na een strijd met 3-voudig kampioen Marc.

Net als in het professionele wielerpeloton, kent het 7BC peloton een uiterst talentvolle jonge lichting die bij hun intrede in het peloton, direct voor de prijzen koersen. “Wat goed is, komt snel“, zei onze ploegleider Cees menigmaal. Die uitspraak is zeker van toepassing op beide junioren in het 7BC peloton. Ze koersen met verstand en weten hun inspanningen goed te doseren. Iets wat de oudere 7BC renners in het verleden vaak is verweten, na de zoveelste zinloze demarrage of krachtexplosie op een klim in het neutrale deel van de koers.

Koersen is geen Spel, maar een Sport! Taai, hard en Meedogenloos!

De Koers

Het is 10:00 als het peloton wordt weggeschoten uit start- en finishplaats Orchimont. Het weer is zeer wisselvallig en de regenkleding wordt vanaf het vertrek al getest. Ploegleider Mart na afloop:” Vertrekken met regen is slecht voor de moraal van de renners. Maar wielrenners weten dat koersen geen spel is, maar een sport! Taai, hard en meedogenloos. En het vereist veel opoffering. Je speelt voetbal of tennis. Je speelt niet in het wielrennen!”

De eerste 30 kilometers van de koers voert de renners langs de tabaksvelden en dichte wouden ten noorden van de rivier Semois. Het tempo aan kop van het peloton wordt aangevoerd door Raymond en Marc. Alle 7BC’ers weten dat in deze eerste kilometers de benen nog gespaard moeten worden en dat het energieniveau continu goed aangevuld moet worden. Het is ook het moment in de koes om ook de stuurvaardigheden in de afdalingen te testen. Voor de meeste 7BC’ers is dit de eerste en enige koers in de heuvels en wat onwennig worden de eerste natte afdalingen gereden. 

Na 30km komt het peloton bij de eerste 7BC Strava challenge aan: De Les Enclaves klim. Deze klim van 1,1 km met een maximale stijging van  22% en gemiddeld 13,5% komt voor sommige renners als een verrassing, ondanks de informatie op deze site. Zo begint Marc net voor de klim aan een droge koek. Ploegleider Jan: “Onbegrijpelijk, zo’n actie. Deze informatie is al weken beschikbaar op de koerssite. Dit hoort een favoriet als Marc te weten! “

Les Enclaves

de Les Enclaves 1.1 km lang. Over deze afstand overbrug je 149 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 13.5 %.

NaamSnelheidVermogenTijd
Mathijs Tutuhatunewa10,8km/u208W5:55
Jelle Vos9,6km/u213W6:36
Raymond Zevenbergen8,8km/u302W7:13
Marc Zevenbergen8,1km/u263W7:49
Peter Beunders8,0km/u251W7:56
Martinez 7B7,7km/u275W8:13
Hans Vos7,6km/u223W8:21
Hans Schumacher7,3km/u245W8:45
Thijs Tutuhatunewa6,3km/u217W10:08

De Heuvelzone

Na de Enclaves klim

 

Raymond 7Bergen

Raymond 7Bergen

In 2003 gestart met fietsen, in 2004 racefiets gekocht en Kampioen 7BC Ardennen Classic 2006. Reed de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix, limburg's Mooiste. Trots op zijn Sensa Giulia Ultegra uit 2014.

REAGEER