Tour de France Femmes 2022: Voorbeschouwing op het parcours

Artikel van Wielerflits:Tim de Vries

Het is zonder twijfel de koers waar het vrouwenpeloton het meest naar uitgekeken heeft, maar nu is het bijna zover. De Tour de France Femmes belooft acht dagen wielerspektakel. Vanuit Parijs gaat het over ruim duizend gevarieerde kilometers in oostelijke richting. Op het programma staan enkele mooie sprints, talloze venijnige heuvels, een mini-Strade Bianche en twee zware slotdagen in de Vogezen. WielerFlits zet het parcours op een rij.


Etappe 1

Parijs – Parijs (zondag 24 juli)
Met hun publiekscampagne Le Tour Entier hebben Marianne Vos, Emma Pooley, Chrissie Wellington en Kathryn Bertine echt iets in gang gezet. Zij mogen mede verantwoordelijk worden gehouden voor de terugkeer van de Tour de France Femmes.

Dankzij hun lobby- en pionierswerk was het vrouwenpeloton namelijk vanaf 2014 ieder jaar te gast in de Tour. In de eerste jaren van La Course by le Tour de France werd de wedstrijd op de Champs-Élysées gehouden. Hoe symbolisch dat de Tour de France Femmes nu in hartje Parijs op gang wordt geschoten, op de laatste dag van de grote Tourbroer.

Vos won de eerste editie van La Course door in een machtige sprint Kirsten Wild te verslaan. Maar zij was zeker niet de eerste winnares op de legendarische avenue. Want in de jaren ’80 was een passage over de Champs-Élysées ook vaste prik.

Het eerste startschot klinkt onder de Eiffeltoren. Daarna gaat het langs de rechteroever van de Seine linea recta naar het beroemde circuit. Daar wachten twee tussensprints en zelfs een eerste bergsprint (bij de Arc de Triomphe) alvorens een vlammende eindsprint zal worden ingezet. Want, laten we eerlijk zijn, het eerste geel gaat na twaalf rondjes kachelen vermoedelijk naar een sprintster.

Het vrouwenpeloton weet dat het moeilijk wordt om een massasprint te ontlopen op de beroemdste avenue ter wereld, al zal het befaamde kunstje van Anna van der Breggen de aanvalsters stiekem toch moed geven… Het ligt niet in de lijn der verwachting, maar als de hemelsluizen net als in 2015 volledig open gaan en het wegdek spekglad wordt, is het voor de klassementsrensters een hele geruststelling dat dan de tijd al voor de laatste drie kilometer wordt opgenomen.

Officieuze start: 13.30 uur
Officiële start: 13.40 uur
Finish: tussen 15.27 en 15.37
Afstand: 81,7 kilometer

Belangrijke passages:
Tussensprint Champs-Élysées 1: tussen 14.25 en 14.29 uur
Tussensprint Champs-Élysées 2: tussen 14.52 en 14.58 uur
Charles de Gaulle Étoile (4): tussen 15.00 en 15.10 uur


Etappe 2

Meaux – Provins (maandag 25 juli)
De naam Meaux zullen wielerliefhebbers misschien koppelen aan Joop Zoetemelk of Alessandro Petacchi, die er in 2003 zijn allereerste Tourrit won. Vanuit deze stad gaat het voornamelijk in zuidelijke richting naar Provins. In de middeleeuwen was dit stadje een uiterst belangrijke schakel in de handel tussen Noord- en Zuid-Europa, waar onder meer een stadsmuur en de impressionante Tour César nog aan herinneren.

Op de Côte de Tigeaux na lijkt de tocht door het land van de brie op het oog een niets-aan-de-handetappe voor de klassementsrensters, maar ze blijven toch maar beter bij de les. De laatste pakweg veertig kilometer voor het binnenrijden van Provins spelen zich immers af op vrijwel kaarsrechte wegen zonder veel beschutting. Dat schreeuwt om waaiervorming! Als de wind daar gunstig staat, kan het een memorabele en misschien zelfs wel beslissende etappe worden.

Maar waaiers laten zich niet tijden van tevoren voorspellen, het zou dan ook zomaar kunnen dat een compact peloton Provins binnenrijdt. Dat doen ze na pakweg 115 kilometer voor het eerst, waarbij de finish al eens kan worden verkend. Twintig kilometer verder gaat het om het echie. In de slotkilometer loopt het overigens nog vervelend omhoog, waardoor het publiek zich waarschijnlijk kan verlekkeren aan een heerlijke lactaatsprint.