Stem nu op de verkiezing Wielrenner van het Jaar 2022

Artikel van Wielerflits:Youri IJnsen

Verkiezing

Traditioneel rijkt de Club48 in december de jaarlijkse wielerprijzen uit. Het jaar 2022 heeft zowel op de weg, de baan, de mountainbike, de BMX als in het veldrijden de nodige hoogtepunten opgeleverd voor het Nederlandse wielrennen en de beste renners en rensters maken kans op de titel Wielrenner van het Jaar. Het publiek kan bij WielerFlits stemmen voor hun favoriet!

Het afgelopen jaar organiseerden wij met de Club 48 elke maand de verkiezing Wielrenner van de Maand. Alle maandwinnaars zijn automatisch genomineerd voor de verkiezing Wielrenner van het Jaar. De nominatiecommissie heeft daar een aantal renners met een wildcard aan toegevoegd, op basis van hun prestaties in 2022.

  • De winnaars worden op maandag 19 december bekendgemaakt tijdens het Wielergala 2022.
  • Het publiek – jullie, dus – kan stemmen tot en met vrijdag 9 december.

De prijswinnaars komen voort uit stemmen van oud-profs gebundeld in de Club48, actieve renners en het publiek. In 2021 gingen de prijzen respectievelijk naar Harrie Lavreysen (Wielrenner van het Jaar), Annemiek van Vleuten (Wielrenster van het Jaar) en Mick van Dijke (Renner van de Toekomst).


De kandidaten voor de Renner van het Jaar (Gerrit Schulte Trofee)

Thymen Arensman (22, wegwielrennen)
Thymen Arensman is in 2022 definitief doorgebroken. Hij werd aan het begin van het jaar knap zesde in Tirreno-Adriatico, waarna het rondetalent als derde eindigde na een sterk optreden in de Tour of the Alps. Hij veroverde daar wel het jongerenklassement. In het kielzog van kopman Romain Bardet reed hij vervolgens ook een verdienstelijke Giro d’Italia, waar hij in de slotweek twee keer als tweede eindigde. Zijn tweede vormpiek behaalde hij in het najaar, waar hij in de Ronde van Polen zijn eerste profzege behaalde. Hij werd tweede in het eindklassement van deze WorldTour-rittenkoers, als opmaat naar de Ronde van Spanje.

Daar zou Arensman starten als kopman, waar hij in de slotweek kwam bovendrijven. Dat begon met een zege in de koninginnenrit. Vanuit de vroege vlucht soleerde de jongeling naar een prachtige zege op Sierra Nevada. Hij eindigde in de ronde nog drie keer bij de eerste tien, dat uiteindelijk resulteerde in een zesde plaats in het eindklassement.

Dylan van Baarle (30, wegwielrennen)
Er was een periode in het wielrennen dat Nederlanders in de grootste wedstrijden geen rol van betekenis speelde. Anno 2022 doen we dat wel en winnen we monumenten bij de vleet. Zo ook Dylan van Baarle, die op indrukwekkende wijze naar de zege in Parijs-Roubaix soleerde. Het was een beloning op een ijzersterk voorjaar, waarin de Nederlander van INEOS ook achtste werd in de E3 Saxo Bank Classic en tweede in de Ronde van Vlaanderen. Nadien cijferde hij zich in de Tour de France en de Vuelta a España volledig weg in dienst van zijn ploeg. Tijdens de Tour mocht in hij Mégève heel even dromen van een ritzege.

Koen Bouwman (28, wegwielrennen)
Koen Bouwman beleefde in 2022 zijn beste seizoen van zijn carrière tot nu toe. De 28-jarige klimmer van Jumbo-Visma maakte er het beste van in de Giro d’Italia, nadat de kopmannen van zijn ploeg allemaal waren weggezakt in het klassement. De kleine en explosieve Bouwman wist twee lastige ritten te winnen en verzekerde zichzelf daarmee van het bergklassement in de Giro. In meer dan honderd edities was dat nog nooit een Nederlander gelukt. Kort na de Giro brak hij zijn arm en het duurde tot de Ronde van Slowakije (half september) vooraleer hij weer op niveau was. Hij won er wel meteen weer een etappe.

Dylan Groenewegen (29, wegwielrennen)
Het was een van de verrassendste transfers van de afgelopen winter: Dylan Groenewegen die zijn contract bij Jumbo-Visma verbrak voor BikeExchange-Jayco. Bij de Australiërs kon hij gegarandeerd rekenen op een plek in de Tour de France. Dat betaalde de Amsterdammer meteen terug tijdens de derde etappe van La Grande Boucle. Groenewegen was in het Deense Sønderborg de snelste in de massasprint. In totaal wist hij het afgelopen jaar zeven keer te winnen, waaronder Veenendaal-Veenendaal. Ook in het najaar was hij flink op dreef, met vijf podiumplekken in Belgische en Franse eendagskoersen.