Simac Ladies Tour presenteert parcours: “Een van de zwaarste edities van de afgelopen jaren”

Artikel van Wielerflits:Koen Middendorp

Simac Ladies Tour presenteert parcours: “Een van de zwaarste edities van de afgelopen jaren”

dinsdag 5 juli 2022 om 10:55

De organisatie van de Simac Ladies Tour (30 augustus-4 september) heeft het parcours gepresenteerd voor de eerstvolgende editie van de wedstrijd. In een gevarieerd etappeschema worden Lelystad, Ede, Gennep, Landgraaf, Sittard-Geleen en uiteindelijk Arnhem aangedaan.

De rensters beginnen op dinsdag 30 augustus met een potentiële waaieretappe in en rond Lelystad, door de kenmerkende polder van Flevoland en langs natuurgebied de Oostvaardersplassen. De finish verwacht op de Museumweg bij Bataviastad. Na een succesvolle proloog in 2021 keert Ede terug in het etappeschema. Dit keer met een etappe over maar liefst 117,8 kilometer. Er worden drie omlopen van net geen veertig kilometer gereden.

In de derde etappe is Gennep start- en aankomstplaats. Dit jaar is er gekozen voor een etappe over 139,1 kilometer. Er worden twee omlopen van 62 kilometer gereden. Via Heijen, Bergen, Nieuw Bergen, Ottersum, Milsbeek, Middelaar en Mook gaat het naar de Holleweg in Groesbeek. Na deze twee ronden wordt er vervolgens nog een plaatselijke omloop van 16 kilometer rond Gennep verreden.

Met de etappe in Landgraaf gaat er een langgekoesterde wens van de organisatie van de Simac Ladies Tour in vervulling. Deze etappe kan – met veel beklimmingen in Zuid-Limburg – als een echte koninginnenetappe worden bestempeld. Er staan drie omlopen van 41 kilometer op het programma, met de Cauberg als terugkerende scherprechter. Na achttien Limburgse beklimmingen voert de route terug naar Landgraaf voor de finish van de vierde rit.

Na een etappe door de heuvels van Zuid-Limburg volgt er een individuele tijdrit van 17,8 kilometer in en rond Sittard-Geleen over geaccidenteerde wegen. De start is net even buiten Munstergeleen en de finish is gepland op Watersley. De tijdrit is selectiever dan in voorgaande jaren met onder meer twee venijnige klimmetjes.

Het venijn van de Simac Ladies Tour zit hem duidelijk in de staart, want in de slotrit in en om Arnhem worden zeven omlopen verreden in de omgeving van de Posbank, gevolgd door vijf glooiende omlopen in de buurt van Arnhem. De klassementsrensters kunnen op de slotdag dus nog een laatste keer de strijd met elkaar aangaan. Vorig jaar ging de eindzege in de Simac Ladies Tour naar Chantal van den Broek-Blaak. Marlen Reusser werd tweede, Ellen van Dijk derde.

Anouska Koster en Marianne Vos: twee smaakmakers van de voorbije Simac Ladies Tour – foto: Cor Vos

Organisator Thijs Rondhuis van Courage Events is ervan overtuigd dat de komende editie een sterk bezet podium krijgt. “In de eerste drie relatief vlakke etappes rond Lelystad, Ede en Gennep krijgen zowel de sprinters als aanvallers kansen, maar is het voor de klassementsrensters ook zaak om zich niet te laten verrassen bij eventuele waaiervorming. In de laatste drie ritten wordt er klimvermogen gevraagd. In één van de zwaarste edities van de afgelopen jaren verwachten we een winnares die niet op de erelijst van deze enige etappekoers in de Women’s WorldTour in de Benelux zal misstaan.”

Etappeschema flag-nl Simac Ladies Tour 2022 (30 augustus-4 september)
30/08 – Etappe 1: Lelystad – Lelystad (141 km)
31/08 – Etappe 2: Ede – Ede (117 km)
01/09 – Etappe 3: Gennep – Gennep (139 km)
02/09 – Etappe 4: Landgraaf – Landgraaf (137 km)
03/09 – Etappe 5: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (17,8 km, ITT)
04/09 – Etappe 6: Arnhem – Arnhem (150 km)Lees verder op Wielerflits.nl

Deel dit nieuws :