Rik de Saedeleer

Column 18 – 2006

In 2006 schreef onze ploegleider Kees een column over wielercommentatoren. Inmiddels  ruim 15 jaar later is het commentaar bij wielerwedstrijden nog steeds een heet hangijzer. Komend jaar zullen de wielermastodonten Michel Wuyts en José de Cauwer niet meer samen te horen zijn. Wuyts moet met pensioen en gaat waarschijnlijk freelance commentaar verzorgen bij een Belgische betaalzender.  De Cauwer, onze favoriete wieleranalist, zal bij Sporza als wieleranalist gekoppeld worden aan Renaat, Karl of Ruben. Sinds een aantal jaar is Eurosport zich nadrukkelijk aan het richten op het wielrennen met de slogan “Eurosport Home of cycling”. Bijna alle koersen zijn nu via Eurosport of via de GCN app live te zien ( red: GlobalCyclingNetwork, samen met eurosport onderdeel van discovery) en hierdoor krijgen nieuwe commentatoren de kans om veel  mooie koersen van verslag te voorzien. En het valt me op dat ik afgelopen jaren, bij bijvoorbeeld de  Tour de France, regelmatig afstemde op Eurosport met als analist Karsten Kroon. Zoals in de column van Cees te lezen is, lezen deze ex-profs de koers perfect en dat is van absolute meerwaarde.

Column van Kees: Rik de Saedeleer – 2006

Commentaar geven bij sportbeelden is een vak apart. De Belgische voetbalcommentator Rik de Saedeleer is in mijn ogen op afstand de allerbeste. Bij de Europacup, het EK en WK Voetbal schakelden duizenden Nederlandse kijkers over op het commentaar van Rik. Rik beheerste een mix van elementen die essentieel zijn voor het commentaar leveren op absoluut topniveau. Rik had een enorme kennis van voetbal in het algemeen en van de spelers in het bijzonder. Rik had een enorm spelinzicht. Rik had een enorme humor. En hij ventileerde dat op precies de juiste momenten. Rik was een woordkunstenaar. Rik was vooral een meester in de kunst van het weglaten. Je moet nauwelijks informatie geven over wat de kijker zelf kan zien. Je moet ook geen nutteloze informatie toevoegen. Wat is er interessant aan de schoenmaat van Marc Overmans of de schoonmoeder van Pol van Himst? Rik is inmiddels met pensioen *, maar zijn opvolger heb ik nog niet ontdekt.

Ik betrap mezelf erop dat ik bij live – wielerwedstrijden meestal het commentaar van de Vlaamse verslaggevers volg. Mensen als Mart Smeets en Jean Nelissen zijn ook geweldige vakmensen, maar toch.Mart is een enorme vakman,m aar ik vindt hem op zijn best in programma’s na de wedstrijd. Avondetappe, Cafe Torrino, documentaires over sporthelden. En juist dat soort programma’s dreigen bij de NOS door de bezuinigingen te verdwijnen.

Opvallend is dat bij wielerwedstrijden juist wel extra informatie wordt toegevoegd. Dat heeft vaak te maken met de lengte van de uitzendingen. Een bergetappe van start tot finish duurt meestal 6 tot 7 uur. Dat kan je niet vol lullen met alleen maar informatie over de koers. Michiel Wuyts geeft bij de wielerbeelden zeer nuttige toeristische en culinaire informatie. Mart Smeets heeft dit inmiddels overgenomen. En met succes. Deze informatie wordt door de kijker gewaardeerd. Het wordt niet als overbodig beoordeeld, maar juist als een toegevoegde waarde.

De hoofdcommentator wordt tegenwoordig ook geassisteerd door oud-topsporters. Bij het schaatsen is dat momenteel Martin Hersman, die heel veel informatie weet te geven over zaken die alleen mensen weten die zelf op topniveau geschaatst hebben. Degelijk commentaar heeft voor de kijker een grote meerwaarde. Bij de Vlaamse wieler co- commentatoren is die meerwaarde er ook. Jose de Cauwer en Hans de Clerc zien dingen, die zelfs ervaren wielerkenners niet opmerken. Hoe zit met de Nederlandse co – commentatoren? Bij Eurosport vond ik Adri van de Poel goed en Jean Paul van Poppel ook. Over de NOS is mijn oordeel wat minder. Erik Breukink vond ik redelijk, bij Maarten Ducrot weet ik het nog steeds niet, hoewel hij wel duidelijk verbetert. De beste vond ik Steven Rooks. Raar eigenlijk, duidelijk de minste prater, maar wel de beste ziener. Toen de onverslaanbare Indurain ineens een inzinking kreeg, zei Rooks onmiddellijk de “hongerklop”. Ook zijn inschattingen van het koersverloop vond ik vaak onnavolgbaar. Hoe vaak had hij niet gelijk hoe een finale van een klassieker zou gaan verlopen?

Ik ben benieuwd hoe de renners en volgers van 7BergenCycling oordelen over wielercommentaar?

Deel dit nieuws :