‘Mogelijk einde carrière voor Sonny Colbrelli’

Artikel van Wielerflits:Koen Middendorp

‘Mogelijk einde carrière voor Sonny Colbrelli’

dinsdag 5 april 2022 om 18:10

Sonny Colbrelli mag in de toekomst – mocht hij nog terugkeren als wielrenner – niet meer koersen in zijn thuisland Italië, zo meldt onder meer de Franse sportkrant L’Équipe. Een Italiaanse wet verbiedt namelijk dat topsporters met een defibrillator – zoals Colbrelli – nog mogen meedoen aan sportwedstrijden.

Volgens deze wet, ingevoerd in 2017, mogen sporters met een defibrillator niet meer deelnemen aan competities in Italië. De vraag is überhaupt of we Colbrelli nog terugzien in het peloton, binnen sportmedische kringen is er geen geloof in een terugkeer, nadat de Italiaan vorige maand na de eerste rit in de Ronde van Catalonië in elkaar zakte. Hulpverleners zijn toen in actie geschoten en wisten de 31-jarige Italiaan, met behulp van een hartmassage en een defibrillator, weer bij bewustzijn te krijgen.

Colbrelli werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis in Girona en daar werden al verschillende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van zijn hartritmestoornis te achterhalen. De Europese kampioen heeft inmiddels een succesvolle ingreep ondergaan in zijn thuisland Italië waarbij een onderhuidse defibrillator werd geïmplanteerd. Deze defibrillator moet zijn ritmestoornissen verhelpen.

In Italië is het echter niet toegestaan om met een dergelijk kastje deel te nemen aan sportwedstrijden op Italiaans grondgebied. Het verhaal van Colbrelli doet denken aan dat van Christian Eriksen. De Deense voetballer werd op het voorbije EK getroffen door een hartaanval en moest, na het onderhuids implanteren van een defibrillator, vertrekken bij zijn Italiaanse club Internazionale. Eriksen keerde zodoende terug naar Groot-Brittannië, waar hij inmiddels weer voetbalt voor Premier League-club Brentford.

Is de carrière van Colbrelli zes maanden na zijn winst in Roubaix voorbij? – foto: Cor Vos

Als Colbrelli in de toekomst weer wil terugkeren in het wielerpeloton, zal hij de Italiaanse koersen (zoals Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Giro d’Italia) van zijn kalender moeten schrappen, waaronder ook eventuele EK’s of WK’s op Italiaanse bodem. De internationale wielerunie UCI kan normaal gesproken niet ingaan tegen de nationale wetgeving van een land.

‘Niet alleen brengt hij zichzelf in gevaar, maar ook collega-renners’
Kris Van der Mieren, sportarts en verbonden aan de Belgische wielerbond, vraagt zich in gesprek met Het Nieuwsblad af of Colbrelli wel de kans krijgt om voortaan enkel nog buiten Italië te rijden. “Colbrelli gaat opnieuw medisch gekeurd moeten worden”, zegt de sportarts. “Alleen als er een duidelijke go komt vanuit de sportcardiologie zal hij een licentie kunnen krijgen. Mijn gevoel zegt dat dat een groot probleem gaat worden. Niet alleen brengt Colbrelli hiermee zichzelf in gevaar, maar ook zijn collega-renners.”

Een voetballer die op het veld een hartstilstand krijgt en bij wie de defibrillator wordt geactiveerd, brengt normaal gesproken zijn medespelers geen schade toe. Een wielrenner die in volle koers aan hoge snelheid ten val komt, kan echter een grote valpartij veroorzaken en niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook andere renners. Geen enkele arts wil zoiets ooit op zijn geweten hebben. Bovendien kan een defibrillator worden geactiveerd bij een zware klap, zoals een valpartij in een wielerkoers.

Van der Mieren wijst tot slot op de leidraad van de European Society of Cardiologie, een Europese beroepsvereniging in de cardiologie. Deze raadt patiënten met een geïmplanteerde defibrillator af om sporten beoefenen waarbij risico’s op botsingen zijn. Als de UCI deze richtlijnen opvolgt, is de carrière van Colbrelli voorbij.Lees verder op Wielerflits.nl

Deel dit nieuws :