Lotto Soudal steeds verder in degradatie-problemen, Intermarché maakt reuzensprong

Artikel van Wielerflits:Youri IJnsen

Lotto Soudal steeds verder in degradatie-problemen, Intermarché maakt reuzensprong

Analyse

Aan het einde van het huidige wielerseizoen zal er normaal gesproken minstens één team degraderen van de WorldTour naar het ProTeam-niveau. Dat komt omdat het Belgische ProTeam Alpecin-Fenix al zo veel punten heet, dat ze nauwelijks meer te in te halen is. Het gaat mogelijk wel ten koste van een Belgische WorldTour-ploeg: Lotto Soudal staat er steeds slechter voor. Intermarché-Wanty-Gobert stijgt daarentegen alsmaar verder.

Hoe zit dat precies?
De UCI is in 2020 aan een cyclus van drie seizoenen begonnen met toen nog negentien WorldTour-teams. Aan het einde van het seizoen 2022 maakt de wielerbond een ranking op aan de hand van de som van de behaalde punten door alle teams in die drie seizoenen. De eerste achttien krijgen dan een WorldTour-licentie voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Er zou dus sowieso één team degraderen, maar intussen is Qhubeka NextHash geklapt en zijn er nog maar achttien over. Ook het Amerikaans-Poolse CCC is overigens verdwenen, maar die licentie is met goedkeuring van de UCI overgenomen door Intermarché-Wanty-Gobert.

Daarbij is wel goed om te weten dat in die totaalranking, de UCI rekent met het behaalde aantal punten door de licentiehouder. In dit geval is dat dus CCC. Dat scheelt het team van Jean-François Bourlart toch 656, omdat de Amerikaans-Poolse ploeg in 2020 dus meer punten scoorde als Circus-Wanty-Gobert. Zoals je kunt zien in de grafiek hieronder, stond IWG aan het begin van 2022 op de spannende, maar veilige plek zeventien. Maar door de topweek die de Waalse ploeg net achter de rug heeft met onder andere de winst van Biniam Girmay in Gent-Wevelgem, zijn ze heel hard gestegen. Intermarché staat nu veertiende.


De reden waarom Lotto Soudal er zo slecht voor staat, komt om de simpele reden dat ze op plek twintig staan. Dat is twee plaatsen onder de degradatiestreep. Nu is het overigens niet zo dat de ploeg van John Lelangue en Yana Seel slecht aan het jaar begonnen is. Integendeel, drie weken geleden stonden de rood-zwarten nog op een zevende plek in de Team Ranking van 2022. Het stond toen zelfs even een weekje veilig, maar toen begon directe concurrent Cofidis aan een geweldige opmars. De Franse equipe staat nu op de veilige achttiende plaats. De Franse marge op Lotto Soudal is de laatste twee weken als maar groter gegroeid.

Toprenners vallen ziek weg
Ondanks dat de trend van de ploeg uit België gestaag verder oploopt, stijgen ook teams als BikeExchangeJayco (zeventiende), Movistar (zestiende), Intermarché-Wanty-Gobert (veertiende) en het zeer sterk presterende Arkéa Samsic (dertiende) een stuk harder in puntentotaal. Wat dat betreft kunnen Lelangue, Seel en co beter kijken naar Israel-Premier Tech en EF Education First-EasyPost. De Israëlische ploeg van onder meer ploegleiders Dirk Demol en Eric Van Lancker en kopman Sep Vanmarcke, pakt de laatste tijd weinig punten. Zij zijn inmiddels ook voorbijgestreefd door Cofidis en Lotto Soudal hijgt hen in de nek.

Ook het Amerikaanse team van onder andere Jens Keukeleire blijft de recente weken stagneren. Zij hebben een sterke kern voor de Vlaamse klassiekers, maar daarin gaven ze tot op heden niet thuis. Het gat tussen de rozen en Lotto Soudal is echter nog groot. Bovendien kende de Belgische ploeg de voorbije weken pech op een cruciaal moment. Natuurlijk, ieder team kreeg dit voorjaar hun portie met zieke renners. Maar voor de rood-zwarten kwam het niet op een slechter moment. Man in vorm Tim Wellens moest eind februari ziek forfait geven voor Omloop Het Nieuwsblad. Een week later werd hij wel achtste in Strade Bianche.