Jumbo-Visma houdt transfervizier open: tien veelzijdige versterkingen

Artikel van Wielerflits:Youri IJnsen

Special

De transfermarkt in het wielrennen is geopend en sinds 2016 brengt WielerFlits begin augustus een update over de stand van zaken het tot voor dit jaar enige Nederlandse WorldTour-team, Jumbo-Visma. Zoals je van ons gewend bent, geven wij de ploeg geheel vrijblijvend tien tips. Het gros van het werk zit erop, maar wellicht is er nog één (late) versterking over.

Hoe staat het met de aflopende contracten?

Naast het stoppen van Tom Dumoulin, heeft Jumbo-Visma te maken met nog één aflopend contract. Inmiddels is namelijk duidelijk dat Mike Teunissen (Intermarché-Wanty-Gobert) en Pascal Eenkhoorn (Lotto Soudal) andere oorden op zoeken. Beiden tekenen voor twee jaar. Daarnaast vertrekken ook David Dekker en Chris Harper. Voor de Australiër is BikeExchange-Jayco in de markt. De Nederlandse sprinter kan rekenen op de interesse van onder meer Arkéa Samsic, BORA-hansgrohe en EF Education-EasyPost. De keerzijde van het succes van de Nederlandse ploeg is dat hun renners ook interessant zijn voor anderen.

Hoewel het budget van Jumbo-Visma fors gestegen is de laatste jaren, kunnen ze niet sterk verbeterde contracten blijven uitdelen. Tegenover het vertrek van het viertal staat de contractverlenging van Timo Roosen. Over de toekomst van Lennard Hofstede is nog geen beslissing genomen. Hij zit in de wachtkamer. De renner lag de afgelopen winter lang in clinch met de ploegleiding vanwege zijn stellingname rondom coronavaccins, die Hofstede weigerde te nemen. Toen hij eenmaal terug in koers mocht komen, brak hij meteen zijn enkel in de GP de Denain. Een nieuw contract elders verdienen lijkt een lastig verhaal.

David Dekker kende een moeilijk begin van 2022 – foto: Cor Vos

De situatie van afgelopen winter speelt overigens geen factor in het wel of niet verlengen van Hofstedes contract. Wat betreft aflopende contracten is er verder weinig reden tot zorg voor ploegbazen Richard Plugge en Merijn Zeeman. Kopmannen Jonas Vingegaard, Primož Roglič en Wout van Aert liggen allemaal vast en ook sterkhouders en cultuurdragers als Sepp Kuss, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Jos van Emden, Koen Bouwman, Sam Oomen en Tobias Foss liggen nog vast voor 2023 of zelfs langer. Wel is de situatie binnen Jumbo-Visma veranderd, nu er een Tourwinnaar in de ploeg huist. Grote verrassingen zijn niet op tilt.

Nieuwe renners en ontwikkelingen opleidingsploeg

Het grootste werk voor Jumbo-Visma zit er al op. Na het verlies van Dumoulin zijn er met Dylan van Baarle en Wilco Kelderman twee nieuwe Nederlandse uithangborden binnengehaald. Hoewel de ploeg een internationaal karakter heeft, wil ze wel haar Nederlandse kern behouden en zijn voor de sponsors beeldbepalende Nederlanders belangrijk. Daarnaast komt ook Jan Tratnik de ploeg versterken. Van die deal was eind 2021 al sprake, maar toen wilde Bahrain Victorious hem aan zijn doorlopende contract houden. Maar goed ook, want toen was er korte tijd later nog een plek vrij voor Tiesj Benoot.

Met klimmer Attila Valter en toptalent Tom Gloag zijn de vierde en vijfde versterking ook reeds bekend. In mei was er in Belgische media ook sprake van de komst van Eddie Dunbar. Daar is echter geen sprake van geweest; hij koerst komend jaar naar verluidt voor BikeExchange-Jayco. Wat ook duidelijk is, is dat er komend jaar geen enkel talent van Jumbo-Visma Development overkomt naar de hoofdmacht. Rick Pluimers is als enige wel laatstejaars belofte, maar samen met de ploeg werd in goed overleg besloten dat hij zijn profdebuut elders maakt. Voor hem was er simpelweg geen plaats. Pluimers kwam intussen een contract met Tudor overeen.