Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Santuario di Castelmonte

Artikel van Wielerflits:Nick Doup

Na de relatief makkelijke etappe naar Treviso is het tijd voor de apotheose van deze Giro d’Italia. De meeste ogen zullen gericht zijn op de monsterrit van zaterdag naar de Passo Fedaia en de slottijdrit in Verona, dus biedt de vrijdagetappe naar Santuario di Castelmonte opnieuw kansen voor de aanvallers. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits kijkt naar het parcours en de favorieten.

Parcours

De negentiende etappe van de Giro is een heuvelrit tussen Marano Lagunare en Santuario di Castelmonte. Deze rit lijkt op voorhand geschikt voor avonturiers, maar kan ook nog een kans zijn voor een klassementsrenner om wat te proberen. Voor het christelijk heiligdom Santuario di Castelmonte is het de eerste keer dat er een Giro-rit in hun stad arriveert.


Na de start in Marano Lagunare begint rond kilometerpaal 70 de eerste beklimming van de dag. De Villanova Grotte (3,5 kilometer aan 8,7%) wordt na een korte afdaling opgevolgd door de langere Passo di Tanamea. Na de Passo di Tanamea (8,9 km aan 5,5%) rijdt het peloton Sloveens grondgebied binnen en gaat de weg omlaag richting Idrsko.

De Giro betreedt hiermee voor de zesde keer ooit het groene landschap van Slovenië. Door de successen van onder meer Tadej Pogačar en Primož Roglič leeft het wielrennen er meer dan ooit, en dat zal te zien zijn zodra de Giro-renners door het land koersen. Het heuvelachtige terrein kan voor spektakel zorgen, met één klim in het bijzonder: de Kolovrat.

De klim naar Kolovrat is ruim 10,3 kilometer lang aan 9,2% gemiddeld en kent onder aan de klim stijgingspercentages tot 15%. Er zijn ook enkele kilometers die niet onder een gemiddelde van 10% duiken. Op de top van deze klim is het nog 44 kilometer tot de finish. Hierna dalen de renners af en betreden ze weer Italië, waar na tien vlakke kilometers nog één klim wacht.

Bij het inrijden van Cividale del Friuli, waar de tweede tussensprint van de dag ligt, begint de slotklim. De finalebeklimming naar Santuario di Castelmonte (7,1 kilometer aan 7,8%) is eigenlijk langer, maar kent ook enkele vlakke stukken en een korte afdaling. De laatste twee kilometers zijn ronduit zwaar, want de stijgingspercentages komen dan niet onder de 10%. Het steilste stuk ligt ruim vier kilometer voor de top, als het wegdek 14% omhoog loopt.

De aankomst leent zich perfect voor explosieve klimmers die op de steile stroken nog een flinke hap tijd kunnen pakken. De mogelijkheid bestaat ook dat de klassementsmannen hun kruit drooghouden voor de bergetappe van zaterdag naar de Passo Fedaia en de slottijdrit in Verona. Dit zou betekenen dat een vluchter er met de overwinning vandoor kan gaan.

Officieuze start: 12.10 uur
Officiële start: 12.25 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur
Afstand: 178 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Buja: tussen 13.45 en 13.50 uur
Passage Villanova Grotte: tussen 14.15 en 14.30 uur
Passage Passo di Tanamea: tussen 14.50 en 15.10 uur
Passage Kolovrat: tussen 15.55 en 16.25 uur
Tussensprint Cividale del Friuli: tussen 16.35 en 17.10 uur