Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 17 naar Lavarone

Artikel van Wielerflits:Nick Doup

In de zestiende etappe van Salò naar Aprica werd het zware klimwerk niet geschuwd, maar ook de zeventiende etappe naar Lavarone is echt iets voor de klimmers. In de finale volgen er namelijk twee beklimmingen van eerste categorie. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De zeventiende etappe voert de renners in 168 kilometer over vier Alpentoppen en is goed voor ruim 3.700 hoogtemeters. In startplaats Ponte di Legno finishte in 2019 de 16e etappe van de Giro. Giulio Ciccone versloeg toen in een sprint medevluchter Jan Hirt, nadat de Mortirolo in de stortregen was bedwongen.

Vanuit Ponte di Legno begint het peloton meteen aan de Passo del Tonale (8,7 kilometer aan 6,3%). Direct bergop vanuit het vertrek is altijd een kwelling voor de niet-klimmers, die meteen gedwongen worden een grupetto te vormen om de tijdslimiet te halen. Wat wel opvalt: deze klim heeft geen stempel van gecategoriseerde klim op zich.

Gelukkig voor de niet-klimmers volgt na de Passo del Tonale een lange afdaling en een tussenstuk van zo’n tachtig kilometer. Hierna volgt een klim van zes kilometer naar Giovo, die met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7% voor de tweede schifting van de dag zal zorgen. Deze klim is er een van derde categorie.

De Tonale was in 2010 de finishplaats van de twintigste Giro-etappe. Deze werd gewonnen door de Zwitser Johann Tschopp, die op ongeveer twintig seconden werd gevolgd door Cadel Evans, Ivan Basso en Michele Scarponi. Basso won de Giro de volgende dag, voor David Arroyo en Vincenzo Nibali. Een 23-jarige Bauke Mollema, toen nog uitkomend voor Rabobank, reed in de Giro van 2010 zijn eerste Grote Ronde en behaalde daar een twaalfde plaats in het algemeen klassement.

Tschopp boekte op de Passo del Tonale de grootste zege uit zijn carrière – foto: Cor Vos

Vervolgens loopt de route over een glooiend wegdek naar de eerste tussensprint en de tweede beklimming. De Passo del Vetriolo (12 km aan 7,6%) van eerste categorie stijgt gedurende een kilometer meer dan 10% gemiddeld. Hierna volgt een afdaling naar Caldanzo, waar de tweede tussensprint van de dag ligt en tevens de voet is van de slotklim naar de Monterovere.

De Monterovere (7,9 km aan 9,9%) is vooral tussen kilometer 4 en 7 een test voor de renners, want dit stuk komt gemiddeld niet onder de 11,5% uit. Na de top van de Monterovere is het nog acht kilometer tot finishplaats Lavarone. Het eerste stuk na de top loopt vals plat door, tot op drie kilometer van de meet de afdaling begint. De laatste kilometer gaat dan weer vals plat omhoog over de Via Trieste, maar kent geen lastige bochten meer.

Na de finish van deze etappe is het drieluik in de Alpen voorbij en heeft de renner met de roze trui om zijn schouders een goede uitgangspositie voor de eindoverwinning. Hierna volgen nog vier etappes, waarin een bergrit en een tijdrit in het slotweekend bepalend gaan zijn.

Officieuze start: 12.30 uur
Officiële start: 12.40 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur
Afstand: 168 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Passage Giovo: tussen 14.45 en 14.55 uur
Tussensprint Pergine Valsugana: tussen 15.30 en 15.45 uur
Passage Passo del Vetriolo: tussen 16.00 en 16.30 uur
Tussensprint Caldonazzo: tussen 16.20 en 16.50 uur
Passage Monterovere: tussen 16.45 en 17.25 uur