Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 14 naar Turijn

Artikel van Wielerflits:Nick Doup

Na de etappe van vrijdag naar Cuneo komen de renners in de Giro d’Italia aan bij een loodzwaar weekend. Zondag wacht een bergetappe naar Cogne, maar zaterdag staat eerst een zeer serieuze rit naar Turijn op het programma. Het gaat continu op en af, met onder meer een dubbele beklimming van de Superga. Wie grijpt de winst in deze etappe met 3.000 hoogtemeters? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Het tweede weekend van de Giro wordt ingeluid met een selectief parcours van 147 kilometer in de omgeving van Turijn. De renners rijden tweemaal een circuit rondom Turijn met in totaal vier beklimmingen en een venijnige heuvel van 1,8 kilometer. De aanloop hiernaartoe is ook zeker niet gemakkelijk en daarom is het geen verrassing dat deze rit 3.000 hoogtemeters bevat en voor verschillen in het algemeen klassement kan zorgen.

Vanuit het vertrek in Santena krijgt het peloton in de eerste zeventig kilometer twee beklimmingen voor de wielen geschoven. Als de renners voor het eerst de aankomst in Turijn passeren, volgt gelijk de eerste tussensprint en de eerste beklimming op het plaatselijke circuit. De Superga (5 kilometer aan 8,1%) bedwingen de coureurs in totaal twee keer en is bekend van de Italiaanse klassieker Milaan-Turijn waar de finish jarenlang op de top van deze klim met zijn indrukwekkende basiliek lag.

De volgende beklimming is de Colle della Maddalena (5,5 kilometer aan 5,6%) die ook twee keer wordt aangedaan. In totaal wordt er 77 kilometer, verdeeld over twee rondes, over de plaatselijke omloop gereden.

Na de tweede beklimming van de Colle della Maddalena dalen de renners af naar de streep in Turijn. Op vijf kilometer van de finish moeten de renners toch nog een venijnige heuvel over. Deze klim, de Parco del Nobile (1,6 kilometer aan 8,1%) kan zich in aanloop naar de finish nog lenen voor aanvallen.

Na de Parco del Nobile dalen de renners af naar Turijn en is op 200 meter van de finish nog een scherpe bocht naar rechts. De finish ligt nabij de kathedraal van Turijn, de Gran Madre di Dio, op dezelfde plaats waar in 2021 de openingstijdrit van de Giro finishte.

Deze etappe doet denken aan een WK-parcours en kan als de klassementsrenners uit hun hok willen komen, voor verschillen zorgen. Het parcours kan zich ook ideaal lenen voor vluchters, die mogelijk een vrijgeleide van het peloton krijgen.

Officieuze start: 13.00 uur
Officiële start: 13.15 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur
Afstand: 147 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Passage Il Pilonetto: tussen 14.20 en 14.30 uur
Tussensprint Mon. Fausto Coppi: tussen 15.05 en 15.15 uur
Passage 1 op Superga: tussen 15.20 en 15.35 uur
Passage 1 op Colle della Maddalena: tussen 15.45 en 16.05 uur
Passage 2 op Superga: tussen 16.20 en 16.45 uur
Passage 2 op Colle della Maddalena: tussen 16.45 en 17.10 uur
Tussensprint Parco del Nobile: tussen 16.55 en 17.25 uur