De Passo Mortirolo en Passo Gavia: broedplaats van legenden | Fietstoerisme

Artikel van Wielerflits:Ties Wijntjes

Voor vertrek ben ik stiekem best een beetje huiverig. Over de steile Mortirolo doen verhalen de ronde die menigeen angst inboezemen. Mijn knie doet pijn, maar toch wil ik omhoog. De Passo Mortirolo en Passo Gavia zijn tenslotte een bijzondere twee-eenheid in het hart van de Italiaanse Alpen die garant staat voor een dag spectaculair klimmen.

‘Pas’ in 1990 werd de Mortirolo voor het eerst in het parcours van de Giro d’Italia opgenomen, maar sindsdien is het al gauw een vaste stekhouder geworden. Dankzij de 14 verschijningen in het Giro-parcours weten ook recreatieve wielrenners de klim goed te vinden. Het steile pad, waar weinig gemotoriseerd verkeer omhoog gaat, geniet ondertussen grote bekendheid onder wielrenners.

Opvallend genoeg werd de meer bekende Gaviapas minder vaak in het parcours opgenomen; 9 keer sinds 1960. De pas die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is aangelegd om Italiaanse soldaten te bevoorraden, piekt op 2621 meter. Vanwege barre weersomstandigheden is de pas soms slechts 4 maanden per jaar open. Mede omdat de weg aan de zuidzijde erg smal is (vaak niet meer dan 3 meter breed), is hij lastig sneeuwvrij te houden. Hierom, en mede vanwege het bij vlagen ontbreken van vangrails langs de 500 meter hoge afgrond, staat de weg als erg gevaarlijk bekend.